StoryEditor

Sud BiH: Ukinuta presuda u predmetu Ivan Kraljević i ostali

Piše D  /  08.07.2019., 10:07h

Prvostupanjskom presudom Suda BiH, od 29. kolovoza 2018., optuženi Ivan Kraljević, Mate Jeličić, Stojan Odak, Vice Bebek i Vinko Radišić, oglašeni su krivima da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te ih je prvostupanjski sud osudio, i to optuženog Ivana Kraljevića na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, optuženog Matu Jelčića na kaznu zatvora u trajanju od jedne godinu i šest mjeseci, optuženog Stojana Odaka na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina, optužene Vicu Bebeka i Vinka Radišića na kaznu zatvora u trajanju od po jednu godinu.

Istom presudom, optuženi Ivan Kraljević, Mate Jelčić, Slavko Skender, Stojan Odak, Vice Bebek i Dragan Miloš su oslobođeni optužbe.

Ivan Kraljević oslobođen je optužbe da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti a u odnosu na krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, Mate Jelčić da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, Slavko Skender da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, Stojan Odak da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti, Vice Bebek da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika a Dragan Miloš da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. 

Protiv navedene presude žalbe su izjavili Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, te obrane optuženih Ivana Kraljevića, Mate Jelčića, Stojana Odaka, Vice Bebeka i Vinka Radišića kao i optuženi Stojan Odak - osobno, iz svih zakonom predviđenih razloga.

Tužiteljstvo BiH je predložilo da vijeće Žalbenog odjeljenja Suda BiH u cijelosti uvaži žalbu kao osnovanu i ukine prvostupanjsku presudu u oslobađajućem dijelu i odredi održavanje pretresa na kojem će se ponoviti dokazi uslijed kojih je činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno, i da se presuda preinači u osuđujućem dijelu tako što će se optuženima koji su oglašeni krivim, izreći kazna zatvora u dužem trajanju.

Branitelji optuženih Ivana Kraljevića, Mate Jelčića, Stojana Odaka, Vice Bebeka i Vinka Radišića i optuženi Stojan Odak, imali su suglasne prijedloge da Žalbeno vijeće uvaži žalbu, pobijanu presudu preinači i žalitelja oslobodi krivice ili blaže kazni ili pak žalbu uvaži i pobijanu presudu ukine i održi pretres pred Žalbenim  vijećem.

Na sjednici Žalbenog vijeća održanoj 23. travnja 2019. tužiteljica i obrane optuženih su ukratko izložili žalbene razloge iz izjavljenih žalbi, te su, također, ukratko izneseni i navodi iz dostavljenih odgovora na izjavljene žalbe. Optuženi su podržali navode svoje odbrane, priopćeno je iz Suda BiH.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:43