StoryEditor

Sud BiH odlučio: Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj

Piše D  /  26.07.2018., 02:07h

Sud u Sarajevu je potvrdio da je odluka donesena, ali nije otkrio njezin sadržaj, uz obrazloženje kako traje postupak dostave zainteresiranim strankama.

Da je sud odbio Mamićevo izručenje objavio je list "Dnevni avaz", pozivajući se na na tužiteljicu Gordanu Bosiljčić koja je vodila postupak u ime tužiteljstva.

U sudu pojašnjavaju da su samo ispitivali postojanje zakonskih pretpostavki za izručenje i da konačnu odluku o tome donosi ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša.

Očekivana odluka prizivnog vijeća potvrdila je stajalište izvanraspravnog vijeća istog suda koje je zaključilo kako ne postoji zakonska osnova za izručenje Mamića temeljem zahtjeva hrvatskog ministarstva pravosuđa i tjeralice županijskog suda u Osijeku.

Hrvatski sud je bivšeg izvršnog direktora "Dinama" nepravomoćno osudio na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novca iz tog nogometnog kluba.

Mamić je uoči izricanja presude u lipnju pobjegao iz Hrvatske u BiH i otad boravi u Međugorju. Nakon toga je u BiH regulirao državljanstvona koje ima pravo po rođenju te je ishodio i osobnu iskaznicu te putovnicu BiH.

Sud i tužiteljstvo BiH te Mamićeva obrana suglasni su kako Mamić ne može biti izručen, jer je ugovor između BiH i Hrvatske o izručenju njihovih državljana potpisan u studenom 2012., a kaznena djela zbog kojih je Mamić osuđen i zbog kojih se traži njegovo izručenje počinjena su prije toga, pa bi u njegovu slučaju to značilo retroaktivnu primjenu ugovora što ne bi bilo zakonito.

Tužiteljstvo BiH je na ekstradicijskom ročištu 17. srpnja reklo kako bi Hrvatska slučaj Mamić trebala prepustiti bosanskohercegovačkom pravosuđu, što znači ili nastavak postupka u BiH ili slanje zahtjeva da Mamić kaznu izdržava u toj zemlji u slučaju pravomoćne presude.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:17