StoryEditor
sip bih

Sud BiH odbio zahtjev SNSD-a o poništenju naredbe SIP-a

Piše desk  /  01.11.2022., 17:53h

Sud BiH odbio je zahtjev SNSD-a za poništenje naredbe Središnjeg izbornog povjerenstva BiH od 10. listopada, koja se odnosi na otvaranje vreća i ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, te prijedlog za odgađanje izvršenja osporenog akta, priopćeno je iz SIP-a.

Sud BiH u presudi je naveo da je razmatrao i imao u vidu ukupne ovlasti SIP-a, a ne samo pojedine odredbe, odnosno "ne samo pojedine odredbe, nego cilj i smisao Izbornog zakona BiH i provedbenih propisa".

- Treba imati u vidu da Izborni zakon BiH, a ni podzakonski akti nisu ni regulirali upravo ovakvu situaciju koja je bila uzrok donošenja osporenog akta, pa kod takvog stanja stvari valja razmotriti preuzetu radnju u ukupnosti ovlasti SIP-a BiH, prije svega odgovornosti ove komisije za cjelokupan izborni postupak. Poduzeta radnja izdavanja naredbe u već navedenim okolnostima, u cijelosti je u funkciji ispunjavanja osnovnog zadatka SIP-a BiH, da utvrdi i objavi točne i potpune rezultate izbora - navedeno je u presudi, prenosi Srna.

Sud BiH je 26. listopada donio rješenje kojim je odbijen i zahtjev SNSD-a za odgađanje izvršenja naredbe SIP-a BiH od 10. listopada.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 13:45