StoryEditor
ODBAČENA TUŽBA

Sud BiH: Nije bilo nezakonitosti u izboru članova SIP-a

Piše DESK  /  29.08.2022., 15:00h

Sud Bosne i Hercegovine odbacio tužbu protiv odluke Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o imenovanju članova Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine

Sud Bosne i Hercegovine je 24. kolovoza 2022. godine odbacio kao nedopuštenu tužbu Branka Petrića, Novaka Božikovića i Sanje Stanimirović-Ostojić protiv odluke Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o imenovanju članova Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine.

"Kako je u konkretnom slučaju, u skladu sa članom 2.5. stav 6 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, imenovanje članova Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine iz nadležnosti Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, to je Apelacijsko vijeće za upravne sporove mišljenja da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u postupku imenovanja članova Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine postupao neposredno i u skladu s ustavnim ovlastima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i prema relevantnim propisima Izbornog zakona Bosne i Hercegovine", stoji u odluci Apelacijskog vijeća Suda Bosne i Hercegovine.

U odluci Apelacijskog vijeća Suda Bosne i Hercegovine stoji i da "akt tuženog ne predstavlja upravni akt kojim je rješavano o izvjesnom pravu ili obvezi tužitelja u nekoj upravnoj stvari, već o odluci koja predstavlja akt imenovanja u okviru nadležnosti i djelokruga rada institucija Bosne i Hercegovine, što je stvar o kojoj neposredno na osnovi ustavnih ovlasti odlučuje Parlamentarna Skupština Bosne i Hercegovine – Zastupnički dom".

Podsjetimo, tužbu su podnijeli bivši članovi SIP-a Petrić, Božičković i Stanimirović-Ostojić smatrajući da je Zastupnički dom 11. ožujka 2020. godine nezakonito imenovao nove članove SIP-a.

Zastupnički dom PS BiH je u ožujku 2020. donio odluku da mandat, zbog isteka, prestaje Ahmetu Šantiću i Suadu Arnautoviću iz reda Bošnjaka, te Branku Petriću i Novaku Božičkoviću iz reda Srba.

U sastav SIP-a su reizabrani bošnjački članovi, a u ime Srba Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba. Na idućoj sjednici, umjesto Hrvata Stjepana Mikića izabran je Željko Bakalar.

Apelanti su se žalili na proceduru izbora, navodeći da nije bilo natječaja. Tadašnja većina u Zastupničkom domu BiH pozvala se na član Izbornog zakona BiH koji kaže: "Ako Komisija za izbor i imenovanje članova SIP-a ne dostavi Zastupničkom domu rang listu u roku od 30 dana prije isteka mandata članova SIP-a, Zastupnički dom sam predlaže i imenuje članove SIP-a."

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 01:36