Article_Top_970x250

SUD BiH: Evo zbog čega se odgađa suđenje zapovjedniku odreda "El Mudžahedin"

Sakib Mahmuljin

SUD BiH: Evo zbog čega se odgađa suđenje zapovjedniku odreda "El Mudžahedin"

ožu 14, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nastavak suđenja bivšem zapovjedniku 3. korpusa tzv. Armije BiH (tzv. ABiH) Sakibu Mahmuljinu, kojeg se tereti da nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahedin” na području Vozuće i Zavidovića a koji su, prema navodima optužnice, od 11. do 29. rujna 1995. ubili 52 ratna zarobljenika, odgođen je u Sudu BiH dok se ne pribave informacije o tome provodi li se protiv vještaka Martina Frančeševića istraga za ratne zločine.

Vještak Frančešević je trebao iznijeti nalaz i mišljenje kao vještak vojne struke, ali je Obrana optuženog Mahmuljina zatražila da se suđenje odgodi. Mahmuljinov branitelj Nermin Mulalić je naveo da je Obrana iz medija saznala da je Tužiteljstvo BiH u drugom predmetu tražilo izuzeće Frančeševića jer je pod istragom da je počinio zločin nad Srbima.

“U izvještaju nevladine organizacije BIRN-a navodi se da je postupajući tužitelj u tom predmetu, Miroslav Janjić, tražio izuzeće vještaka Frančeševića zbog pristranosti, tj. jer se vodi istraga za zločine nad Srbima u Brčkom”, rekao je Mulalić. Zoran Božić, predsjedatelj Sudskog vijeća, rekao je da se suđenje odgađa dok Obrana ne pribavi dokaze kako bi se eventualno odlučilo o izuzeću vještaka. Božić je napomeenuo i da je upravo na osnovu vještačenja Frančeševića optužnica protiv Mahmuljina potvrđena, piše BIRN.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250