StoryEditor

Stvara se novi Bayern s Kovačevim potpisom, ispunjen mu najvažniji zahtjev

Piše D  /  20.06.2019., 07:06h

Veća ulaganja postala su neminovna nakon što je bivši hrvatski izbornik dvostrukom krunom iscijedio itekako istrošenu momčad, u kojoj su glavnu riječ u svlačionici vodili veterani Franck Ribery, Arjen Robben i ponešto mlađi Mats Hummels te Jerome Boateng i Rafinha koji sljedeće sezone neće igrati u bavarskom divu.

Da Kovača sada uprava sluša, potvrđuje prodaja svjetskog prvaka Hummelsa, i to u redove glavnog rivala Borussije Dortmund. Mats će u prosincu napuniti 31. godinu, što za stopera takve kvalitete nije previše.

Problem je, čini se, u manjku motiva samog igrača i Kovač tu nije morao previše razmišljati. Identična je situacija s Jeromeom Boatengom, tri mjeseca mlađim stoperom koji je van svih trenerovih planova.

On je u prošloj sezoni odigrao tek 20 utakmica, a nekad je s Hummelsom činio jedan od najboljih stoperskih tandema na svijetu. Naposljetku, osvojili su zajedno i Svjetsko prvenstvo prije pet godina.

Kažu da se kuća se gradi od temelja, a uspješna momčad od stamene obrane.

Kovač, pragmatik u igračkoj i trenerskoj karijeri, ide tim putem i povjerenje će dati mlađariji koja iza sebe već ima istaknute uspjehe i ogromnu polivalentnost, što je veliki plus kod svakog trenera.

Rekonstrukciju i pomlađivanje obrambene linije započeli su još prije pola godine, kada su uložili 115 milijuna eura u svjetske prvake, 23-godišnje Lucasa Hernandeza i Benjamina Pavarda.

Hernandez stiže iz Atletico Madrida za 80 milijuna eura, a standardan je na poziciji lijevoga beka francuske reprezentacije.

Prirodna pozicija mu je stoperska. Ista je stvar i kod Stuttgartovog Pavarda, kojeg Bayern plaća 35 milijuna eura - igrao je kod Deschampsa na desnome beku, no kod Kovača bi mogao češće boraviti u srcu obrane.

I to ponajprije zato što Bayern već ima dva fenomenalna beka - Joshua Kimmich briljira na desnom beku i u veznom redu, a David Alaba najbolji je nogomet karijere igrao kao lijevi bek, dok povremeno može igrati i kao stoper ili veznjak.

Jedini izraziti stoper kojeg Kovač trenutačno ima je 23-godišnji Niklas Sule oko kojeg Bayern i njemačka reprezentacija grade obranu budućnosti, a očekuje se da bi Bayern mogao dovesti još jednog centralnog stopera kako bi dobio na širini.

Spominje se da bi Španjolac Javi Martinez mogao poslužiti u toj ulozi. On je svoje najbolje dane proveo kao veznjak iako mu nije strano zaigrati u srcu obrane.

I bez te pričuvne varijante, Kovačeve opcije u slaganju obrane su brojne, čime je ova obrana, barem na papiru, jedna od najjačih u Europi.

Alaba - Lucas - Sule - Kimmich

Lucas - Sule - Pavard - Kimmich

Alaba - Lucas - Sule - Pavard

Lucas - Alaba - Sule - Pavard

To je trenutačno samo početak izgradnje Bayerna s Kovačevim potpisom. Fiksiranje obrane je pri kraju iako ljetni prijelazni rok počinje tek prvoga dana srpnja. Sada bavarskom Hollywoodu preostaje osvježiti vezni red i napad.

Bayern i Kovač su na potezu nakon što je obrana sanirana i osvježena, prenosi Index.hr.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 16:05