StoryEditor
Medicina

Studijska posjeta stručnjaka iz oblasti transplantacije BiH

Piše Fena  /  12.03.2022., 11:14h
Svjetski dan bubrega ove godine obilježen je 10. marta i tim povodom Donorska mreža Bosne i Hercegovine, u organizaciji sa Španjolskim transplantacijskim komitetom, Udruženjem nefrologa BiH i Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH organizirala je studijsku posjetu stručnjaka iz oblasti transplantacije iz zemalja koje imaju najveći broj transplatiracija u svijetu, a to su Španjolska, Italija, Hrvatska i Mađarska.

Kako je Feni kazala predsjednica Donorske mreže u BiH prof. dr. Halima Resić, ova posjeta je bila radna posjeta, a eksperti iz oblasti transplantacije iz navedenih zemalja su vidjeli i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Klinički centar Tuzla i Kantonalnu bolnicu Zenica.

- Mi smo izuzetno sretni s obzirom da je ova posjeta zaista bila jedna radna posjeta gdje su kolege vidjele i KCUS, Univerzitetski Klinički centar Tuzla i Kantonalnu bolnicu Zenica. Organizirali smo i jednu panel diskusiju, okrugli sto na kojem smo razgovarali o tome gdje je BiH sada i kako nam mogu pomoći, jer evo 20 godina pričamo o transplantaciji sa osoba koje su moždano mrtve i nikako da se nešto pokrene. Zaključak je da zaista imamo resurse, imamo zakon, sve mogućnosti ali se moramo bolje organizirati, moramo pozicionalizirati rad naših koordinatora da bi donorstvo bilo na mnogo većem nivou, da bi imali donore i da bi zaživjela ta transplantacija sa osoba koje su moždano mrtve - kazala je Resić.

Ona je mišljenja da je “ovo jedna od najznačajnih posjeta koja je bila posljednih godina te da bi trebalo neke stvari da se pokrenu sa mrtve tačke”.

- Kolege iz Španjolske kažu da imaju izuzetne edukativne programe, tako da oni educiraju i povećavaju broj potencijalnih donora. Kada nema dovoljno osoba koje su moždano mrtve oni rade na tome da se poveća broj osoba koji mogu donirati bubreg. Oni imaju izuzetne programe edukacije od ljekara, novinara, pacijenata koji treba te ideje o donorstvu da prenose. Španija je zemlja koja ima 5.000 transplantacija bubrega godišnje i podigla je nivo transplantacija u 100 zemalja svijeta - kazala je Resić.

Po njenim riječima, Donorska mreža se trudi da neke stvari pokrene u tom segment, zbog pacijenata.

- Ministarstvo zdravstvo FBiH nas podržava u tim aktivnostima. Mi imamo pacijente koji nam leže u intenzivnim njegama koji su potencijalni donori ali oni umiru nažalost, ne detektiraju se na vrijeme. Znači moramo to poboljšati. Nama treba dodatnih edukacija, treba nam neko da nas uputi gdje su nam slabe tačke. Mi smo pokazali do sada da imamo dobre ljekare, dobar kadar, ali moramo krenuti uz pomoć kolega da konačno prebrodimo neke stvari - poručila je Resić.

U Bosni i Hercegovini trenutno je na dijalizi oko 3.000 osoba, a od toga oko 700 pacijenata treba transplantaciju bubrega.

- Na listama čekanja u federalnom ministarstvu je 240 pacijenata. Manji je broj onih koji čekaju transplantaciju jetre, a određen broj i presađivanje srca, pluća..- kazala je Resić.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 22:37