StoryEditor

Studenti zadovoljni životnim standardom u Mostaru

Piše D  /  12.01.2019., 05:01h

Studenti Sveučilišta u Mostaru sudjelovali su u anketi koja je imala za cilj ispitati njihove stavova po pitanju životnog standarda.

“Cijene smještaja i hrane nisu pristupačni studentima što i predstavlja najveći problem. Što se tiče sadržaja za studente mislim da je to na dobroj razini, samo se treba uključivati i stvarati nova iskustva”, kaže Sofija Hubijar za Pogled.ba, studentica pete godine Ekonomskog fakulteta.

Prema provedenoj anketi, 60% studenata Sveučilišta bira jeftiniji smještaj, a polovina njih, tj. 38% je zadovoljna kako smještajem tako i cijenama hrane. No, postoje i oni koji razmišljaju drugačije. S obzirom da su studenti tek djelomično zadovoljni studentskom menzom 42%, njih 60% mjesečno izdvaja od 100 do 200 KM za dodatnu prehranu.

“Standard studentskog života je zadovoljavajući, cijene su prihvatljive, a popratni sadržaj raznolik. Mostar je i kulturno središte Hercegovine što SUM-u omogućuje daljnji razvoj, a studentima dobre temelje za život”, navodi Josip Ivešić, bivši student na Akademiji likovnih umjetnosti.

41% izjavilo je da živi s dvije osobe u stanu ili sobi, a organizacijom svoga fakulteta nije zadovoljno čak njih 28%.

“Poprilično sam zadovoljna. Ne jedem u studentskoj menzi nego kuham s cimericom, tako da ne znam za kvalitetu hrane tamo. Jedino što bi se moglo mijenjati je cijena stanarine, ali to opet ovisi o onima koji izdaju stanove”, rekla je Marija Dragićević, studentica četvrte godine Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakulteta.

Zanimljiv je podatak o radu Studentskog zbora koji pokazuje da 36% studenata uopće nije upoznato s njihovim radom niti s činjenicom za što daju svojih 10 KM. 

“Zadovoljna sam što se tiče stanovanja, ali nisam osjetila neke studentske pogodnosti vezano za hranu, prijevoz, pogotovo ponuđene aktivnosti”, smatra Jelena Buntić, studentica druge godine Fakulteta zdravstvenih studija.

Osim studiranja, mostarski studenti nalaze vrijeme i za uživanje. Statistike pokazuju da 38% studenata lako nalazi vrijeme za izlaske, kino, predstave i slične vrste kulturnih događaja.

„Grad Mostar možda ne nudi najidealnije uvjete za iznajmljivanje stanova, iako često studenti nemaju drugog izbora, ali stanovanje u Studentskom centru Mostar je itekako povoljno. Najveće oduševljenje za mene su ponuđene aktivnosti za studente Sveučilišta u Mostaru kao što su udruge i projekti pa sve do razmjene studenata diljem svijeta, a sve ima svrhu promicanja razine znanja i iskustva studenata za vrijeme studiranja. Zadovoljna sam izborom mjesta studiranja i studija koji pohađam i mislim da uz kontinuiran rad možemo ostvariti ciljeve koje postavimo”, kaže Elma Baručija, bivša studentica Odnosa s javnošću Filozofskog fakulteta, sada studentica prve godine Žurnalistike na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Bez obzira na činjenicu da 38% ispitanika smatra da su cijene alkoholnih pića visoke, njih 44% spremno je izdvojiti veći iznos za potrošiti u noćnom izlasku. Malom broju studenata , tj. 29% osoba smetaju Romi, 69% smeće na mostarskim ulicama, te je njih 36% nezadovoljno prometom.

“Budući da živim u studentskom domu osigurana mi je soba i tri obroka u danu što je sasvim dovoljno. Izbor hrane je raznolik i svatko može pronaći nešto što mu se sviđa. Cijene u trgovinama su uglavnom pristupačne, onakve na kakve smo već i navikli”, kaže Lucija Pehar, studentica druge godine Medicinskog fakulteta. 

Iako su studentima ponuđene brojne aktivnosti, ipak na njima ostaje kako će svoje vrijeme kvalitetno iskoristiti i prilagoditi svojim studentskim obvezama.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:18