Article_Top_970x250

Stručnjaci WHO-a stigli u Wuhan, moraju u dvotjednu karantenu

istraživanje porijekla virusa

Stručnjaci WHO-a stigli u Wuhan, moraju u dvotjednu karantenu

sij 14, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AP

Međunarodna skupina stručnjaka zadužena za ispitivanje podrijetla koronavirusa stigla je u Wuhan u središnjoj Kini, potvrdili su dužnosnici u četvrtak.

Nakon dolaska, stručnjaci su testirani na koronavirus i moraju biti u karanteni dva tjedna. Stručnjaci će surađivati s kineskim znanstvenicima kako bi istražili može li se virus pratiti do svog podrijetla.

Novi koronavirus koji uzrokuje bolest covid-19 prvi je put otkriven prije više od godinu dana u središnjoj kineskoj metropoli. Potraga za podrijetlom virusa politički je osjetljiva - Kina se boji da će biti identificirana kao krivac za pandemiju koronavirusa, ističe agencija dpa.

Kineske vlasti mjesecima dovode u sumnju je li virus uopće podrijetlom iz Kine. Ukazuju na nepotvrđena izvješća da su prvi slučajevi zaraze možda bili mogući u drugim zemljama.

Također kažu da su tragovi virusa na uvezenoj smrznutoj robi dokaz da je virus mogao doći iz inozemstva. S druge strane, stručnjaci sumnjaju na šišmiše s juga Kine kao izvorne prijenosnike bolesti.

Kineske zdravstvene vlasti potvrdile su u četvrtak prvi smrtni slučaj od covida-19 u zadnjih osam mjeseci. Isto tako, pojavilo se 138 novih slučajeva zaraze, što je najviši dnevni broj od ožujka.

Smrtni slučaj zabilježen je u pokrajini Hebei, u kojoj je u zadnje vrijeme nekoliko gradova u karanteni nakon pojave novih zaraza. Zadnji smrtni slučaj u Kini vezan uz koronavirus prijavljen je u svibnju 2020.

Službena statistika kaže da je dosad u Kini umrlo 4.635 ljudi kao posljedica zaraze koronavirusom.

Dnevnik.ba