StoryEditor

Stručnjaci s Oxforda ponovno ustvrdili da Hrvatska provodi najstrože mjere

Piše D  /  07.04.2020., 08:04h

Istraživači su uzeli u obzir 11 kriterija - od zatvaranja škola, otkazivanja javnih događanja, restrikcija u prometu i poslovanju i drugih. Njihova namjera je ponuditi uvid u poteze koje pojedine vlade uvode kako bi spriječile širenje koronavirusa.

Hrvatska je zatvorila osnovne i srednje škole, kafiće, restorane i sve trgovine osim onih koje prodaju namirnice i ljekarne. A uvedena je i zabrana napuštanja mjesta prebivališta.

Prema podacima Oxforda, iza Hrvatske su Sirija i Srbija. Hrvatska je jedna od zemalja koja je nakon izbijanja krize u Italiji promptno reagirala.

Stručnjaci: Hrvatska je jedna od najstrožih zemalja kada pričamo o zaštiti od virusa

Stručnjaci koji su napravili istraživanje javili su se u RTL Direkt.

"U ovom trenutku Hrvatska je poduzela sve mjere koje spadaju pod najstrože na našoj ljestvici. Kad smo ih uzeli sve u obzir, Hrvatska je prikupila 100 bodova na našoj ljestvici. Postoji još par zemalja koji su blizu tome: Indija je tu negdje, Južna Afrika je u sličnoj poziciji, ali definitivno, kada pogledamo sve mjere koje promatramo, Hrvatska je jedna od najstrožih zemalja kada pričamo o zaštiti od virusa", rekao je Toby Phillips, voditelj odjela za digitalna istraživanja Sveučilišta Oxford.

Ipak, Hrvatska je na dnu po broju testiranja...

"Od početka pandemije, testiranje je jako važno i na ovom istraživanju rade i epidemiolozi koji procjenjuju važnost mjera, i svi su nam oni rekli da je testiranje najvažniji korak u razumijevanju virusa i njegovog kontroliranja. Trenutno u obzir uzimamo sedam različitih mjera koje ulaze u našu ljestvicu. Dodavanjem podataka o broju testiranja bi promijenilo rezultate na ljestvici, ali ne previše. Za Hrvatsku, ja očekujem da bi ostala pri vrhu ljestvice čak i kada ubacimo tako temeljite podatke", pojasnio je Phillips i dodao:

"Ono što očekujemo je da će druge zemlje u narednih par tjedana pojačati svoj odgovor, pa će se i krivulja početi izravnavati sukladno tome. To je naša hipoteza."

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:50