StoryEditor

Stres, nesigurnost i suvišne informacije slabe otpornost organizma

Piše D  /  17.10.2020., 04:10h

- Nastupajuća sezonska gripa i brojna virusna prehladna stanja uveliko kompliciraju rad zdravstvene službe, javnih i privatnih poduzeća, institucija i ustanova - ističe u izjavi za Fenu dr. Nakaš.

Posebno je pitanje organizacije procesa obrazovanja (od predškolskog, osnovnog, srednjeg pa sve do akademskog) koje, kako je kazao, također nalaže primjenu adekvatnih preventivnih mjera i protokola ponašanja baziranih na osnovi našeg  dosadašnjeg pozitivnog iskustva i iskustva drugih država u regiji i svijetu.

- Pred zdravstvenu službu postavljaju se posebni zahtjevi redovnog tretmana kroničnih i drugih bolesti, kao i tretmana pacijenata oboljelih od sezonske gripe, drugih virusnih oboljenja i koronavirusne infekcije. Pred sve krizne stožere koji djeluju na teritoriju Bosne i Hercegovine nameće se prioritetan zadatak stalnog praćenja epidemiološke situacije, korekcija i primjena preventivnih mjera koje će odgovarati trenutnoj situaciji, bazirano na dosadašnjem iskustvu i iskustvu drugih država – naglasio je.

Za stanovništvo Bosne i Hercegovine, koje je proteklih mjeseci bilo izloženo različitim mjerama prevencije i nizu različitih (pozitivnih i negativnih) informacija, bitno je raditi na podizanju vlastitog imuniteta i jačanju mentalnog zdravlja.

- Stres i nesigurnost te plasman različitih suvišnih, nekorisnih informacija uveliko djeluju na slabljenje obrambenih sposobnosti ljudskog organizma. Zbog toga preporuka za reduciranje vijesti i informacija koje nas, pored svakodnevnih briga za naše i zdravlje naših najbližih, mogu dodatno opteretiti - kazao je.

Kako dr. Nakaš naglašava, educiranje i plasman pravovremenih i korisnih informacija za cjelokupno stanovništvo jedna su u nizu preventivnih mjera koje će stanovništvo zaštititi od različitih nepotrebnih i stresnih informacija.

- Možemo očekivati pogoršanje epidemiološke situacije, porast broja novozaraženih i oboljelih od koronavirusne infekcije, mješovite infekcije sezonske gripe, virusnih prehlada i korona infekcije. Stoga bi bilo korisno provesti cijepljenje svih ugroženih grupa stanovništva i grupa koje su u riziku od obolijevanja kad nam bude na raspolaganju cjepivo protiv sezonske gripe - istaknuo je dr. Bakir Nakaš, infektolog u mirovini.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 13:47