StoryEditor

Stravično ubojstvo učitelja u Francuskoj: Roditelj učenika proglasio fetvu, sada je optužen

Piše D  /  20.10.2020., 07:10h

Paty, koji je ubijen u petak, svojim je učenicima pokazao kontroverzne karikature proroka Muhameda. 48-godišnji otac, kojem nije službeno objavljen identitet, optužen je za proglašenje fetve protiv nastavnika. Fetva je islamska pravna presuda, piše BBC, prenosi Index.hr.

Podsjetimo, francuskog profesora Samuela Patyja je u Parizu ubio tinejdžer porijeklom iz Čečenije, nakon čega mu je odrubio glavu, snimio je i objavio na društvenim mrežama. Paty je ubijen u petak popodne kad se vraćao kući iz škole u kojoj predaje.

Otac na društvenim mrežama objavio profesorovo ime i prezime

Otac učenice iz škole u kojoj je predavao Paty, kao i jedan islamski propovjednik kojeg francuski mediji opisuju kao radikalnog islamista, uhićeni su nakon brutalnog smaknuća profesora jer su proglasili fetvu protiv Patyja.

Prema neslužbenim podacima, otac 13-godišnje učenice Brahmin Chnina je zbog Patyjevog pokazivanja karikatura Muhameda tijekom predavanja o slobodi govora pozvao na "mobilizaciju" protiv profesora te je zatražio da mu se da otkaz u školi. 

Chnina je na društvenim mrežama objavio profesorovo ime i prezime te adresu škole u kojoj je radio, i to samo nekoliko dana prije napada. 

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da su dvojica muškaraca uhićeni i da se protiv njih vodi istraga zbog "povezanosti s terorističkim pothvatom", javljaju francuski mediji.

Privremeno zatvorena džamija

Francuske vlasti su danas naredile privremeno zatvaranje jedne džamije izvan Pariza, u sklopu akcije koja ima za cilj onesposobiti onu grupu muslimana koja nakon ubojstva nastavnika potiče na daljnju mržnju i nasilje, javlja Reuters.

Naime, na Facebook profilu džamije u Pantinu, predgrađu na sjeveroistočnom rubnom dijelu Pariza, je prije stravičnog napada objavljen videozapis u kojem se potiče na mržnju prema nastavniku povijesti Samuelu Patyju jer je učenicima pokazao karikature proroka Muhameda.

Policija je ispred džamije polijepila obavijesti o privremenom zatvaranju jer su vlasti obećale strogu reakciju na sve poruke kojima se širi mržnja i potiče na nasilje, te radikalne propovjednike i strane državljane koji predstavljaju sigurnosnu prijetnju Francuskoj.

U spomenutom videu je otac od jednog učenika muslimana ispričao kako je Paty izdvojio učenike muslimane i zamolio ih da napuste razred prije nego što je pokazao karikature proroka Muhameda. Rekao je za nastavnika da je nasilnik i da želi da više ne predaje djeci.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 05:31