StoryEditor
Mostar

Strategija za mlade HNŽ-a usvojena na sjednici Skupštine, dodatna zaduženja za obnovu i izgradnju bolnica

Piše Fena  /  27.04.2023., 16:26h

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na današnjoj su, šestoj sjednici primili k znanju Informaciju o dokumentu Okvirnoga proračuna za razdoblje 2022. – 2024. i 2023. – 2025.

U dokumentu je prikazan sveobuhvatan i konsolidiran okvir planiranja prihoda i primitaka te rashoda i izdataka na razini cijele županije, ujedinjujući podatke o fiskalnomu stanju županije, gradova, općina i izvanproračunskih fondova HNŽ-a, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Dodaje se kako njihovo prihvaćanje predstavlja prvu etapu u proračunskom procesu za promatrano razdoblje izradbe proračuna za sljedeću godinu i okvirne iznose za sljedeće dvije godine.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima kojim je osiguran preduvjet da se otkoče procesi i otklone poteškoće u radu Ministarstva unutarnjih poslova, kao i da se izvrše činovanja policijskih službenika, unaprijede policijski službenici ali i otvori mogućnost za prijam novih djelatnika u Ministarstvo unutarnjih poslova što je, kako su naveli iz Vlade HNŽ-a, ključan preduvjet i jamstvo sigurnosti za sve građane u HNŽ-u.

Donesena je i Odluka o usvajanju Prijedloga Strategije za mlade HNŽ-a za razdoblje 2023. – 2028., kao i Akcijski plan za 2023. godinu.

"Vlada HNŽ-a, s Ministarstvom prosvjete, znanosti, kulture i športa kao nositeljem aktivnosti izradbe Strategije za mlade, odlučila se strateškim dokumentom analizirati probleme i potrebe mladih te utvrditi realne strateške ciljeve koji će omogućiti mladima programe koji će poboljšati njihov status u svim životnim aspektima", naveli su.

Napominju kako je Strategija urađena u skladu s važećim propisima i smjernicama te u skladu sa Strategijom razvitka HNŽ-a 2021. – 2027.

Kako navode iz Vlade, posebna pitanja usmjerena su na to da bude realno ostvariva te usmjerena na probleme koje je moguće riješiti u sklopu mjerodavnosti županijske razine vlasti, uključujući nezaobilaznu suradnju s općinskim/gradskim razinama, kao i drugim institucijama i organizacijama koje mogu dati svoj doprinos u procesu realizacije i ostvarivanja prioriteta.

Skupština je danas usvojila i Odluku o izmjeni Odluke o kreditnom zaduženju HNŽ-a za realiziranje projekta izgradnje, obnove i opremanja bolnica u ovoj županiji.

"Naime, nakon što je preuzela sve obveze iz kredita Saudijskoga fonda za razvitak u iznosu od 32 milijuna maraka za projekt izgradnje i obnove triju bolnica, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije dodatno će se zadužiti  kod Razvojne banke FBiH s ukupno 13 milijuna maraka za dovršenje svih radova na Klinci za dječje bolesti te za projekte izgradnje, obnove i opremanja Kantonalne bolnice dr. Safeta Mujića i Opće bolnice Konjic", ističe se u priopćenju.

Skupština je primila k znanju Informaciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a o realiziranju dodijeljenih koncesija i ugovora o zakupu za korištenje poljoprivrednoga zemljišta u državnom vlasništvu na području HNŽ-a, zaključno s 31. prosincem prošle godine.

Također, usvojen je i Zaključak o informatizaciji rada Skupštine, kao i Zaključak o rukovođenju Skupštinom Hercegovačko-neretvanske županije, zaključeno je u priopćenju.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 14:13