StoryEditor
njemačka

Stranke u Bundestagu pozdravile preporuku Europske komisije za BiH

Piše fena  /  13.03.2024., 10:48h

Stranke u Njemačkom Bundestagu jasno podržavaju zeleno svjetlo Europske komisije za pregovore Bosne i Hercegovine s EU-om, osim AfD-a.

Adis Ahmetović, izvjestitelj vladajuće Socijaldemokratske stranke za Njemačku, koji se od svog ulaska u Bundestag snažno zalaže za to da pitanje zapadnog Balkana ne padne u drugi plan, u odluci Europske komisije da Vijeću EU-a preporuči početak pregovora o punopravnom članstvu s Bosnom i Hercegovinom, vidi i snažan njemački utjecaj.

"Ova odluka je važan signal iz Bruxellesa građanima Bosne i Hercegovine, kojima je odavno obećana europska perspektiva i mjesto u društvu zemalja članica. Narod Bosne i Hercegovine zaista zaslužuje ovakvu perspektivu za bolju budućnost! Kao njemački političar sam posebno zadovoljan što je savezna vlada aktivno doprinijela ovom napretku na europskom putu Bosne i Hercegovine", priopćio je Ahmetović.

Zastupnici vladajućeg SPD-a u izjavama za DW nisu krili ponos da je upravo ovaj korak Bosne i Hercegovine na putu prema članstvu u velikoj mjeri djelo aktualne njemačke vlade s jednim socijaldemokratskim kancelarom na čelu. "Gospodarska i politička suradnja između Njemačke i Bosne i Hercegovine nije nikada bila tako bliska kao sada", kaže Ahmetović i dodaje da je po tom pitanju između tri vladajuće stranke uvijek vladala sloga.

Jedna stranka je protiv

Njegov stranački kolega Josip Juratović koji već desetljećima prati njemačku politiku na Balkanu, u zelenom svjetlu Bosni i Hercegovini prepoznaje i zasluge Njemačke i njezinih institucija. "Ovaj događaj smatram jednim od najvažnijih uspjeha mog osamnaestogodišnjeg rada u Bundestagu", rekao je Juratović. On je naglasio i da je ovo zasluga i jednog drugog njemačkog političara aktivnog na Balkanu, visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali i susjedne Slovenije i Hrvatske koje su se kao članice EU-a zalagale i zalažu za približavanje BiH Europskoj uniji.

No, Juratović, kao i mnoge njegove njemačke kolege, hvale velike promjene u političkom djelovanju u BiH nakon posljednjih izbora. "Ova povijesna odluka je velika pobjeda demokrata nad nacionalizmom i rezultat ogromnog angažmana bosanskohercegovačkih političara u zadnjem sazivu, koji su pokazali da u dvije godine mogu napraviti više nego svi prethodnici", kaže Juratović.

Na upit DW-a oglasio se i zastupnički klub desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD), stranke koja otvorene djeluje protiv Europske unije, ali istodobno i protiv njezinog proširenja. Član odbora za EU-pitanja Bundestaga i AfD-ov zastupnik Peter Boehringer, kratko je odgovorio na pitanje DW-a da prokomentira zeleno svjetlo EU-komisije Bosni i Hercegovini. "Mi to sasvim sigurno kao zastupnički klub AfD-a odbacujemo", poručio je Boehringer.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 05:36