StoryEditor
blokada formiranja vlasti

Stranke "Trojke" pozvale SDA i DF da prestanu sa širenjem paranoje zbog gubitka vlasti

Piše desk  /  26.03.2023., 21:33h

Stranke Trojke, SDP, Narod i pravda i Naša stranka oglasili su se priopćenjem u kojem pozivaju SDA i DF da prestanu sa "širenjem paranoje zbog sve izvjesnijeg gubljenja vlasti" u kontekstu novih potencijalnih odluka visokog predstavnika.

Tvrde kako neiskreno zvuči zabrinutost SDA i DF-a zbog moguće intervencije OHR-a, ako se zna da imaju mogućnost da takav postupak spriječe, prenosi Klix.

"Jednostavnim Lendinim priznanjem volje parlamentarne većine svaka intervencija postaje suvišna i bespredmetna. Ukoliko Refik Lendo da suglasnost na imenovanje Vlade iza koje stoji očita parlamentarna većina, ni do kakve intervencije ne može ni doći. Izvrtanje je teza da parlamentarna većina namjerom da imenuje vladu vrši pravno nasilje", istaknuli su.

Smatraju da pravno nasilje zapravo vrši manjina u Parlamentu FBiH "koja ruši parlamentarnu demokraciju i ne priznaje temeljni princip parlamentarne demokracije", odnosno koncept da većina u parlamentu formira vlast.

"Svjedočimo vrhuncu paradoksa kada oni koji ne priznaju parlamentarnu većinu ironično prozivaju međunarodnu zajednicu za zanemarivanje volje parlamenta. Trojka još jednom poziva parlamentarnu manjinu da pokaže barem minimum osjećaja za demokratske principe te da pozovu svog potpredsjednika FBiH Refika Lendu, da ne blokira imenovanje Vlade FBiH iza koje stoji volja Parlamenta FBiH", poručili su.

Tvrde da će, ako to ne učine, SDA i DF biti "jedini i isključivi uzročnici eventualne" te nužne intervencije OHR-a.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:11