StoryEditor
SASTANAK U MOSTARU

Stranke koje su osvojile povjerenje konstitutivnih naroda u BiH dogovorile formiranje tima za pripremu izmjena Izbornog zakona

Piše desk  /  01.06.2023., 17:42h

Delegacije stranaka koje formiraju vlasti i predstavljaju konstitutivne narode na državnom nivou dogovorile su danas da formiraju radnu grupu koja će raditi na izmjenama Izbornog zakona BiH što je dio koalicijskog dogovora, ali i zadatak koji je međunarodna zajednica ostavila domaćim političarima.

Nakon sastanka su se medijima obratili predsjednici HDZ-a Dragan Čović, SDP-a Nermin Nikšić i SNSD-a Milorad Dodik. Rečeno je da su razgovarali o budućoj dinamici rada nove vlasti na državnom nivou, ali i neizbježnim izbornim reformama, prenosi Klix.

"Danas smo dogovorili i da damo po jednu osobu koja bi krenula s pripremom Izbornog zakona. I dali smo. Moguće da će prvi dio biti u vezi sa SIP-om, mehanizmom provođenja izbora, ali će na red doći i sve druge teme, jer je naša obveza u šest mjeseci nakon uspostave vijesti to donijeti", rekao je Čović.

On je naveo da taj tim za pripremu izmjena Izbornog zakona čine Nerin Dizdar ispred SDP-a, Sredoje Nović ispred SNSD-a i Darijana Filipović ispred HDZ-a.

Cilj današnjeg sastanka bio je i da se, kako kaže Čović, pokuša stvoriti "jedan prihvatljiviji i učinkovitiji ambijent rada izvršne vlasti u BiH i FBiH".

"Čini mi se da uz više ili manje problema, to ide pristojno dobro i da se dobila jedna dinamika u Vijeću ministara i u parlamentu. Odluke se u Vijeću ministara već donese jednoglasno, to samo sada treba dinamizirati. Ono gdje malo zapinjemo je parlamentarni rad, treba još raditi da se osjeti parlamentarna većina bez obzira na to koja je tema. Vjerujem da ćemo napraviti tu klimu povjerenja, tamo gdje se nismo usuglasili, ne moramo to stavljati u prvi plan", rekao je on.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 01:57