StoryEditor
priopćenje

Stranka za BiH: Najavljene izmjene Izbornog zakona nastavak podjela i slabljenja državnih institucija

Piše fena  /  25.09.2023., 13:31h

Najavljene izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine nastavak su uvođenja podjela i slabljenja državnih institucija, priopćial je danas Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Kako navode iz te stranke najavljenim izmjenama Izbornog zakona došlo bi do radikalnog zaokreta koji se odnosi na osiguranje profesionalizma u radu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, jednog od najznačajnih državnih tijela za osiguranje fer i demokratskih izbora, a time i izgradnju demokratskih institucija.

Također ističu da bi potpuno bio politiziran izbor članova SIP-a BiH jer se u postupak njihovog imenovanja uključuje i Dom naroda (do sada je izbor vršio samo Zastupnički dom), a iz Povjerenstva za izbor i imenovanja isključuju članovi koje je do sada imenovao predsjednik SIP-a i članovi Povjerenstva koje po postojećim rješenjima imenuje predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.

Znači uvodi se potpuna politizacija ovog najznačnijeg tijela za izborni proces i demokratske institucije, konstatira SBiH.

Osim toga omogućava se smjena člana SIP-a i prije isteka mandata, a ne navode nikakvi razlozi za razrješenje. Ostavljeno je navolju političkim strankama da ocjenjuju i procjenjuju koliko su pojedini članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH radili, odnosno koliko nisu radili u korist političkih stranaka koje su učestvovale na izborima i formirale koalicije, odnosno vlade, navedeno je u priopćenju Stranke za BiH.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 10:43