StoryEditor

Strani mediji o neuspjeloj nabavi aviona: Amerika je upozoravala Hrvatsku

Piše D  /  14.01.2019., 02:01h

I dok se Krstičević priprema na novi pokušaj nabave aviona te ne razmišlja o ostavci, europski mediji su se raspisali o njegovom neuspješnom pokušaju kupovine aviona od Izraela. 

Die Presse: SAD je unaprijed upozorio Hrvatsku

Švicarski list Neue Zürcher Zeitung (NZZ) piše da je Hrvatska odustala od kupovine aviona od Izraela jer Izraelci nisu mogli jamčiti da će avione isporučiti u stanju kakvo je dogovoreno, što je blokirao SAD. NZZ navodi da je Hrvatska avione planirala platiti 500 milijuna dolara odnosno 440 milijuna eura, a cijena je opravdana time što je Izrael osuvremenio te avione. 

Austrijski list Die Presse konstatira da je SAD ‘‘torpedirao prodaju izraelskih borbenih aviona Hrvatskoj‘‘ te detaljnije analizira cijelu situaciju za koju kaže da je narušila odnose Izraela i Hrvatske. Die Presse ističe da je SAD unaprijed upozorio Hrvatsku da neće odobriti Izraelu prodaju nadograđenih aviona te da je propala najveća nabava vojnih aviona koju je Hrvatska pokušala izvesti još od proglašenja neovisnosti od Jugoslavije početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Blamaža američkih saveznika

‘‘Cijeli je slučaj ispao iznimno neugodan za Izrael, bliskog saveznika SAD-a‘‘, piše Die Presse i konstatira da su se ‘‘američki saveznici izblamirali‘‘. Hrvatska je proteklih mjeseci nekoliko puta pozvala Izrael da riješi problem s SAD-om, a navodno je Izrael tijekom dogovora s Hrvatskom u ožujku prošle godine obećao da će to učiniti. Na kraju nije uspio, dok se hrvatski ministar obrane Krstičević opravdava da ‘‘za Hrvatsku nije nastala nikakva financijska šteta‘‘ te najavljuje da kreće u novi pokušaj nabave aviona.

Austrijski list navodi da je hrvatski motiv za nabavu borbenih aviona ‘‘mala regionalna utrka u naoružanju sa Srbijom‘‘. 

Austrijska javna televizija ORF se pak poziva na izvještaje agencija i konstatira da ‘‘neće doći do hrvatske kupovine borbenih aviona od Izraela‘‘ te da Hrvatskoj ostaje nekoliko MiG-ova proizvedenih ‘‘još u sovjetskim vremenima‘‘.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 12:22