StoryEditor
susret u promini

Strani dragovoljac o Milanoviću: Izvrsno govori francuski, rekao sam mu da nemamo spomen obilježje, nakon toga je tražio još detalja

Piše desk  /  24.07.2022., 07:19h

Jacques Nicolai strani je dragovoljac koji je 90.-tih s Korzike u Hrvatsku došao kao humanitarac, no odlučio se priključiti 113. šibenskoj brigadi HV-a s kojom je završio na mnogim bojištima diljem Hrvatske.

Nakon što se više od 25 godina izbivanja vratio svojoj novoj domovini, ovaj je Francuz prošle godine službeno postao i državljaninom Hrvatske zbog čega je, kaže, silno ponosan.

Osim toga, Nicolai, kojeg suborci zovu “Jack Nico”, 2015. godine proglašen je počasnim građaninom Općine Promina u kojoj sada živi, a koju je povodom Dana sjećanja na vojne i civilne žrtve toga kraja posjetio hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Jack kaže da je imao priliku porazgovarati s Milanovićem koji je pokazao interes za strane dragovoljce:

“Cijelo vrijeme smo pričali na francuskom, predsjednik ga izvrsno govori”, pohvalio je Zorana Milanovića.

“Ispričao sam mu o našem doprinosu i objasnio da niti nakon 30 godina strani dragovoljci nemaju spomen obilježje. Nakon toga, on je tražio još detalja o nama. Rekao sam mu da smo izgubili više od sto dragovoljaca koji su poginuli u borbi, a da imamo 120 teško ozlijeđenih od cca 550 dragovoljaca”, kaže Jacques Nicolai za dnevno.hr dodajući da je zadovoljan jer je s predsjednikom koji je obećao pomoći mogao iskreno komunicirati, bez lošeg prevoditelja.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 11:34