StoryEditor
ovogodišnja olimpijada

Štrajkovi prijete održavanju Olimpijskih igara, hoće li se dogoditi najcrnji scenarij?

Piše desk  /  29.02.2024., 09:24h

Predsjednik organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Parizu Tony Estanguet izjavio je u srijedu da želi "socijalni mir" tijekom Olimpijskih igara (26. srpnja - 11. kolovoza), dok pojedini sindikati i politički čelnici prijete štrajkovima u nekoliko sektora.

Tony Estanguet u emisiji Télématin na France Télévisions kazao je kako želi dočekati gledatelje u najljepšim uvjetima i da ne pokvare zabavu, prenosi N1.

“Nadam se da možemo pronaći rješenja za sve koji će raditi na problemima, dobro smo svjesni da postoje ograničenja u organizaciji Igara. Prijetnju brojnih štrajkova, koji će poremetiti neometano odvijanje Olimpijskih igara, sredinom veljače posebno je razmahala čelnica zastupnika LFI-a Mathilde Panot. Ona je zapravo potaknula Francuze na štrajk prije i tijekom Olimpijskih igara protiv vlade. Nisam potpuno iznenađen jer Olimpijske igre nevjerojatna su platforma za sve ideje, pa bile one i rušilačke”, rekao je Estanguet.

Već nekoliko mjeseci u različitim sektorima vode se pregovori o rješavanju socijalnih problema u policiji, prometu i bolnicama kako bi se nadoknadili odgođeni godišnji odmori i ljetni prekovremeni sati.

Na primjer, ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin 30. siječnja najavio je bonus do 1900 eura za policajce i žandare koji rade u Ile-de-Franceu. Ali problem nije potpuno riješen u drugim sektorima, a prijetnja i dalje postoji, pa sindikat jednog pariskog javnog prijevoznika najavljuje štrajk do kraja Paraolimpijskih igara, koje će završiti 8. rujna.

Dnevnik.ba

21. lipanj 2024 09:20