Article_Top_970x250

Štrajk upozorenja rudara u Zenici od danas do idućeg petka

jednosatni štrajk

Štrajk upozorenja rudara u Zenici od danas do idućeg petka

sij 12, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Jednosatni štrajk upozorenja radnika Rudnika mrkog uglja Zenica počinje danas i trajat će do petka, 19. siječnja, u periodima od 7.00 do 8.00 sati, priopćio je Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH.

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH podržava svaki oblik sindikalne borbe i u potpunosti stavlja na raspolaganje svoje resurse u Zeničko-dobojskoj županiji radnicima koji traže rješenja za svoje probleme. Pozivamo sve nadležne institucije da što prije nađu rješenje za ove radnike, koji su časno i pošteno, obavljajući najteži posao u Federaciji BiH, zaradili svoje penzije - navedeno je u priopćenju, prenosi Fena.

Posljednjih dana u medijima se spominje pitanje penzionisanja 44 radnika kojima je poslodavac izdao rješenje o penzionisanju, a nije u skladu s važećim zakonskim propisima, izvršio uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinosa za zdravstvo i doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, navedeno je također.

U znak solidarnosti i podrške bivšim radnim kolegama, Sindikalna organizacija radnika Rudnika uglja Zenica je direktoru Rudnika mrkog uglja dostavila odluku o najavi štrajka upozorenja.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250