StoryEditor
bez zajedničkog jezika

"Štrajk u osnovnim i srednjim školama ZHŽ-a će trajati dok se zahtjevi ne ispune, može potrajati mjesecima"

Piše fena  /  19.01.2023., 16:36h

Predstavnici sindikata uposlenih u osnovnim i srednjim školama održali su sastanke s predstavnicima Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Slaven Ljubić, predsjednik Sindikata osnovnih škola ŽZH-a kazao je kako dogovor s Vladom nije postignut.

- Imali smo pregovore s predstavnicima Vlade ŽZH-a vezano za povećanje plaće i potpisivanje kolektivnog ugovora. Ono što nam je u ovom trenutku ponuđeno je povećanje plaće od 7 posto, a da postojeće stanje za platne razrede ostaje onako kako je bilo do sada. Nadamo se da će Vlada ponuditi neko povoljnije rješenje, jer se problemi već godinama gomilaju. Naš zahtjev je bio da povećanje bude 20 posto, a ova ponuda od 7 posto nam ne daje neku nadu da bi štrajk mogao biti uskoro okončan – rekao je Ljubić.

Ponovio je kako zahtjevi koje su tražili nisu ispunjeni te da ih povećanje od 7 posto na ovakvu inflaciju ne može zadovoljiti.

Željko Kolobarić, član sindikata MUP-a ŽZH-a istaknuo je pak kako je štrajk policije prolongiran do sjednice Vlade na kojoj očekuju da će im zahtjevi biti ispunjeni.

-  Prije dva dana u Ljubuškom smo uspjeli dogovoriti da će kolektivni ugovor biti potpisan. Dva prijepora koja su bila su otklonjena i ne sumnjam da bi trebalo doći do potpisa kolektivnog ugovora. Što se tiče povećanja plaće to će ići prema dogovoru između nas i Vlade za sve korisnike proračuna Županije Zapadnohercegovačke i mi želimo kao partner sudjelovati u izradi povišice plaće. Mi kao sindikat s obzirom na pad standarda i potrošačku košaricu tražimo povećanje od minimalno 20 posto, jer je standard pao više od 35 posto i takvi su svi pokazatelji u BiH - ustvrdio je on.

Rekao je i da se nadaju povećanju plaće od 20 posto i da će, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, stupiti u štrajk.

Jasminka Petric, predsjednica Sindikata srednjih škola ŽZH-a je nakon sastanka istaknula kako još nije došlo do dogovora s Vladom, ali da će se pregovori nastaviti.

Štrajk će trajati dok se zahtjevi ne ispune, može potrajati mjesecima, ali do ispunjenja oba uvjeta neće se prekinuti, naglasila je.

- Mi ne osjećamo nikakvu krivnju za ovaj štrajk, jer smo ga najavili u srpnju prošle godine. Upozoravali smo na sve ovo. Na kraju ovog sastanka smo se razišli s riječima da smo se dogovorili da ćemo se dogovoriti. Mi očekujemo sada prijedlog Vlade, neke smo članke prošli i oko nekih smo se složili, oko nekih nismo i sada čekamo njihovu ponudu. Vlada je razmotrila našu ponudu, ali nisu dali konkretan odgovor. Ponuda koju su oni danas iznijeli nama ne odgovara – dodala je Petric.

Otkrila je i kako je prijedlog bio da se sada zatraži povećanje od 10 posto, a još 10 posto sredinom godine.

- Tražili smo sada povećanje od 10 posto i još 10 posto sredinom godine, ali nismo naišli na odobravanje - zaključila je predsjednica Sindikata srednjih škola ŽZH-a.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:54