Article_Top_970x250

Strah od inflacije spustio cijene nafte

međunarodno tržište

Strah od inflacije spustio cijene nafte

ožu 15, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Duhu inflacije postalo je prilično tijesno u boci", rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e. 

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 69 dolara, pritisnute strahom od inflacije koji je potisnuo u drugi plan podatke o ubrzanom kineskom oporavku od posljedica pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 78 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 68,44 dolara. U gotovo istom je iznosu smanjena i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 64,85 dolara.

Na početku tjedna trgovce je ohrabrio podatak o neočekivano snažnom rastu kineske industrijske proizvodnje u siječnju i veljači i 15-postotnom skoku aktivnosti prerade u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. 

"Prevladava uvjerenje da se globalna potražnja za naftom oporavlja, s obzirolm na manji broj smrtnih slučajeva povezanih sa covidom 19 u SAD-u i oporavak kineske potražnje", objasnio je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Poticaj cijenama bio je i veliki američki paket pomoći u koronakrizi, koji povećava šanse za rast svjetskog gospodarstva, ali i za inflaciju, što je zabrinulo trgovce.  

"Duhu inflacije postalo je prilično tijesno u boci", rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e. 

Strah od inflacije tako je na početku tjedna potisnuo u drugi plan ograničenje opskrbe iz vodećih proizvođača, koji su nedavno odlučili produljiti rezove u više-manje nepromijenjenom opsegu i na travanj.

Kako bi dodatno poduprla cijene, najveća je izvoznica, Saudijska Arabija, smanjila opskrbu najmanje četiri sjevernoazijska kupca do 15 posto, rekli su u petak izvori u rafinerijskim krugovima. Mjesečna je potražnja indijskih rafinerija podmirena, dodali su.

Početkom veljače SAD je pretekao Saudijsku Arabiju i postao drugi po veličini svjetski dobavljač za Indiju, pokazali su podaci iz trgovinskih izvora.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 68,14 dolara, što znači da je porasla 75 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Dnevnik.ba

Tagovi: