Article_Top_970x250

“Stradali smo, ali moramo graditi bolju budućnost”

orašje

“Stradali smo, ali moramo graditi bolju budućnost”

lis 24, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Rođendan općine Orašje 23. listopada je datum upisan posebnim slovima u novijoj povijesti općine. Toga dana 1992. godine, postrojbe 106. brigade HVO Orašje oslobodile su okupirane Vidovice, a dva dana kasnije oslobođeno je i susjedno selo Kopanice.

Spomen na poginule

Legendarna pobjeda oraških branitelja, odlukom OV, uzeta je za Dan općine Orašje, jer je oslobađanjem tih dviju mjesnih zajednica zaokružen sadašnji teritorij općine. U spomen na poginule branitelje, vitezove Posavine, tradicionalno su uz spomen-obilježja u Vidovicama i Orašju položeni vijenci i zapaljene svijeće. U sjećanje na poginule, umrle i nestale branitelje najprije su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja u Vidovicama, nakon čega je u crkvi Sv. Vida vlč. Ilija Janjić služio sv. misu za poginule branitelje.

Program obilježavanja nastavljen je u Orašju, gdje su izaslanstva Općine, predvođena načelnikom Stankom Vincetićem i predsjednikom OV Mariom Oršolićem, Vlade i Skupštine PŽ, veleposlanik i konzul RH u BiH Ivan del Vechio i Ivan Bandić te predstavnici Udruga iz DR-a, OS BiH, policije, MZ Orašje i CK te političkih stranaka položili vijence i zapalili svijeće kod Spomen obilježja u parku, a svečanost je nastavljena sjednicom OV u kinodvorani.

Na sjednici su, uz ostale, bili i predsjednik FBiH Marinko Čavara te gradonačelnici Vinkovaca, Lipika i Garešnice te državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova RH. Predsjednik OV Mario Oršolić kazao je kako je ovogodišnji program prije svega u znaku sjećanja na vitezove Posavine koji su obranili ove prostore. - Ne zaboraviti ih naša je trajna obveza i dužnost i posebno ih se prisjetiti na ove dane, poručio je Oršolić.

Žrtva nije uzaludna

- Ovaj datum je uobličio konture današnje općine koja je stradala u ratu, ali i u poplavi prije tri godine, kada je pod vodom bilo 78% područja općine. Kao i u ratu, i u poplavi su posebno stradale Vidovice, Kopanice i Jenjić, naglasio je načelnik Stanko Vincetić te kazao da nije zadovoljan kada je u pitanju sigurnosni aspekt vodozaštitnih objekata.

Istaknuo je da se općina mora izdignuti i graditi bolju budućnost. Marinko Čavara, predsjednik FBiH, čestitajući Dan općine Orašje i prisjećajući se svih žrtava, naglasio je da ako se ne zaboravi kako je stečena sloboda, ni žrtva nije uzaludna.

- Naša je obveza da ne obezvrijedimo sve ono što je učinjeno na ovim prostorima, istaknuo je Čavara. Za doprinos u humanitarnom radu za ovu godinu dobili su Crveni križ i sportaš Bakir Beširević.

Dnevnik,ba
 

Tagovi:

Article_Bottom_970x250