StoryEditor

Stotine žena na ulicama Meksika prosvjedovale zbog policijskih silovanja

Piše D  /  17.08.2019., 12:08h

Stotine žena izašle su sinoć na ulice Ciudad de Mexica kako bi prosvjedovale zbog nasilja nad ženama, pri čemu su izbili sukobi s policijom u kojima je ozlijeđeno najmanje 17 osoba.

Prosvjedi su izbili nakon što su dvije djevojke, u protekla dva tjedna, rekle kako su ih silovali policajci. Vatra je izbila na nekoliko mjesta, uključujući policijsku postaju i spomenik meksičkoj neovisnosti. Maskirane žene također su demolirale autobusnu stanicu i oštetile nekoliko policijskih automobila.

Nekoliko je osoba pošpricano bojom, a muškarac je udario šakom televizijskog novinara tijekom javljanja uživo. Prema medijskim navodima sedamnaest je osoba ozlijeđeno, uključujući četrnaest policajaca i dva novinara, prenosi Hina.

Prosvjednici su zahtijevali pravdu za dvije djevojke koje su navodno bile žrtve silovanja. Navečer 3. listopada, na putu prema svom domu, 17-godišnjakinju je navodno silovalo nekoliko policajaca, dok 16-godišnjakinja tvrdi da ju je policajac silovao u muzeju gdje je radila.

Gradonačelnica Ciudad de Mexica Claudia Sheinbaum rekla je kako je šest policajaca suspendirano.

Prema podacima UN-a, dvije trećine žena starijih od 15 godina doživjelo je neki oblik nasilja u Meksiku, a oko 35 tisuća žena ubijeno je zbog svog spola u proteklih 25 godina.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:12