Article_Top_970x250

Stotine žena na ulicama Meksika prosvjedovale zbog policijskih silovanja

Meksiko

Stotine žena na ulicama Meksika prosvjedovale zbog policijskih silovanja

kol 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Dvije tinejdžerice tvrde da su ih policajci silovali

Stotine žena izašle su sinoć na ulice Ciudad de Mexica kako bi prosvjedovale zbog nasilja nad ženama, pri čemu su izbili sukobi s policijom u kojima je ozlijeđeno najmanje 17 osoba.

Prosvjedi su izbili nakon što su dvije djevojke, u protekla dva tjedna, rekle kako su ih silovali policajci. Vatra je izbila na nekoliko mjesta, uključujući policijsku postaju i spomenik meksičkoj neovisnosti. Maskirane žene također su demolirale autobusnu stanicu i oštetile nekoliko policijskih automobila.

Nekoliko je osoba pošpricano bojom, a muškarac je udario šakom televizijskog novinara tijekom javljanja uživo. Prema medijskim navodima sedamnaest je osoba ozlijeđeno, uključujući četrnaest policajaca i dva novinara, prenosi Hina.

Prosvjednici su zahtijevali pravdu za dvije djevojke koje su navodno bile žrtve silovanja. Navečer 3. listopada, na putu prema svom domu, 17-godišnjakinju je navodno silovalo nekoliko policajaca, dok 16-godišnjakinja tvrdi da ju je policajac silovao u muzeju gdje je radila.

Gradonačelnica Ciudad de Mexica Claudia Sheinbaum rekla je kako je šest policajaca suspendirano.

Prema podacima UN-a, dvije trećine žena starijih od 15 godina doživjelo je neki oblik nasilja u Meksiku, a oko 35 tisuća žena ubijeno je zbog svog spola u proteklih 25 godina.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250