StoryEditor

Stotine Turaka protjerane iz BiH, neki bili prijetnja po nacionalnu sigurnost

Piše D  /  31.03.2018., 04:03h

Matična zemlja

Do konkretnih podataka zbog čega su pojedini državljani Turske proglašeni prijetnjom po BiH teško je doći, s obzirom na to da takve aktivnosti provodi Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) u suradnji s Graničnom policijom i Službom za poslove sa strancima, piše Dnevni avaz.

Zbog čega je broj Turaka koji su protjerani iz BiH u vrhu liste, pojasnio nam je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, koja uglavnom vodi ove procese. On ističe da turski državljani uglavnom budu vraćeni u matičnu zemlju zbog zloupotrebe bezviznog režima.

Oni, uglavnom, u našu državu uđu legalnim putem. Dakle, na snazi je bezvizni režim između BiH i Turske i mogu s pasošem ući u BiH. Ali, oni iz BiH pokušavaju nelegalno ući u države EU - ističe Ujić.

S obzirom na procedure, oni potom budu vraćeni u BiH.

- Gdje god ih uhvate, nama ih isporuče, jer je njihov posljednji boravak bio Međunarodni aerodrom Sarajevo, Bosna i Hercegovina, to im piše u pasošu. I mi ih moramo prihvatiti prema Sporazumu o readmisiji. Nakon toga mi ih vraćamo. Takvih je slučajeva mnogo. Ove godine, samo od rujna ih je više od 500 - navodi Ujić.

Zabrana ulaska

Među takvim slučajevima bilo je i onih koji su bili „prijetnja po BiH“.

- Mi to radimo zajedno s Obavještajnom agencijom. Nije bilo mnogo takvih slučajeva, ali je bilo. Oni su udaljeni iz BiH i stavljena im je zabrana ulaska – zaključuju Ujić.

Preko Turske dolaze i iz drugih država

Ujić ističe da je preko Turske u BiH došlo i drugih stranih državljana, koji su, također, protjerani.

- Bila su dvije ili tri osobe. To smo odmah zajedno sa OSA-om riješili. Vraćeni su u Tursku, a odatle oni preuzimaju - naveo je direktor Službe za poslove sa strancima.  

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 16:32