StoryEditor
govor predsjednika

Stotine subsaharskih migranata u strahu napuštaju Tunis

Piše fena  /  04.03.2023., 18:51h

Oko 300 državljana Obale Slonovače i Malija trebalo je u subotu biti prebačeno kući iz Tunisa, u strahu od talasa nasilja protiv podsaharskih migranata otkako je predsjednik Kais Saied prošlog mjeseca održao kontroverzan govor protiv njih.

U svom govoru od 21. veljače, Saied je naredio dužnosnicima da poduzmu "hitne mjere" za rješavanje neregularnih migracija, tvrdeći bez dokaza da je "kriminalna zavjera u tijeku da se promijeni demografski sastav Tunisa".

Saied je iznio optužbe da migranti stoje iza većine kriminala u toj sjevernoafričkoj zemlji, što je potaklo niz otpuštanja, deložacija i fizičkih napada na zajednicu, javlja AFP.

Afrička unija je izrazila "duboki šok i zabrinutost zbog oblika i sadržaja" Saiedovih izjava, dok su se vlade u subsaharskoj Africi borile da organiziraju repatrijaciju stotina uplašenih državljana koji su hrlili u svoja veleposlanstva za pomoć.

Prva grupa od 50 Gvinejaca prebačena je kući u srijedu, dok Mali i Obala Slonovače trebaju vratiti 300 svojih državljana specijalnim letovima u subotu.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:39