StoryEditor

Stotine mrtvih u napadima talibana

Piše D  /  23.06.2020., 11:06h

Pojačani talibanski napadi ugrožavaju mirovni proces, priopćila je afganistanska vlada u utorak nakon što je na stotine pripadnika snaga sigurnosti ubijeno tijekom proteklog tjedna u napadima islamističkih pobunjenika.

Talibani, koji se bore da ponovo uvedu strogi islamski zakon nakon njihovog svrgavanja s vlasti u 2001., potpisali su sporazum o povlačenju američkih vojnika sa Sjedinjenim Državama u veljači koji je imao za cilj otvoriti put za mirovne pregovore s afganistanskom vladom.        

-  Nedavni napadi terorističkih grupa i talibana naškodili su mirovnom procesu i to je za osudu – izjavio je glasnogovornik predsjedničke palače Sediq Sediqqi na konferenciji za novinare.

Zabilježen je nagli pad nasilja nakon Bajrama, za koji su dužnosnici izrazili nadu da će otvoriti put za razgovore.

Protekli tjedan bila je, ipak, alarmantna za afganistanske dužnosnike, uz više od 400 talibanskih napada širom zemlje u kojima je ubijen 291 pripadnik snaga sigurnosti, priopćio je Javid Faisal, glasnogovornik Vijeća nacionalne sigurnosti, prenosi Fena.

- Talibanske akcije nisu u skladu s njihovom retorikom o miru – kazao je.

Najspornije pitanje za pokretanje mirovnih pregovora je neslaganje oko oslobađanja stotina talibanskih zatvorenika koji su sudjelovali u napadima na civile.

Afganistanski dužnosnici tvrde kako vjeruju da je do porasta nasilja došlo jer talibani žele izvršiti pritisak na vladu da oslobodi te zatvorenike i da imaju jaču poziciju za buduće razgovore.

Talibani negiraju da su intenzivirali napade, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 04:53