StoryEditor

Stotine migranata provode zimu u šumama oko Velike Kladuše

Piše D  /  15.01.2021., 09:01h

Oko dvije trećine boravi u prihvatnim centrima u Unsko-sanskoj županiji i u okolici Sarajeva, dok ostali pokušavaju prezimiti spavajući u napuštenim objektima, ali i u šumama u blizini granice s Hrvatskom.

U šumama graničnog grada Velike Kladuše žive još stotine migranata, uglavnom iz Bangladeša. Među stablima koja pružaju slabu zaštitu čekaju proljeće kada će ponovo pokušati otići prema granici i zemljama Europske Unije.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) im svakodnevno dostavlja hranu, a po potrebi odjeću i obuću.

IOM je prije dva dana objavio podatke po kojima je ovoj organizaciji u zadnje dvije godine, uglavnom iz fondova Europske unije, odobreno oko 78 milijuna eura za financiranje migrantske krize u Bosni i Hercegovini. Iz ovih fondova potrošeno je 51,5 milijuna eura, a za ovu godinu predviđeno je dodatnih 25,2 milijuna eura, prenosi Index.hr.

Nakon objavljenih izvještaja dužnosnika IOM-a te na novinarske upite o tome gdje su završili milijuni eura doznačeni za rješavanje migrantske krize, jučer se oglasilo i Ministarstvo financija BiH.

Tvrde kako nijedan euro od više desetaka milijuna, koji su stigli kao pomoć preko Međunarodne organizacije za migracije nije uplaćen preko jedinstvenoga računa države, čime je izrazilo sumnje u transparentnost rješavanja migrantske krize.

 U priopćenju objavljenom u četvrtak državno ministarstvo reagiralo je na izvještaje dužnosnika IOM-a te na novinarske upite o tome gdje su završili milijuni eura doznačeni za rješavanje migrantske krize.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 18:45