StoryEditor
Glavni tajnik NATO-a

Stoltenberg upozorava na "maligne pokušaje Rusije na zapadnom Balkanu"

Piše desk  /  27.11.2023., 14:04h

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je na produljenje primirja između Izraela i Hamasa kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći u Pojasu Gaze.

"Pozdravljam dogovor između Hamasa i Izraela koji je doveo do oslobađanja talaca i dostave humanitarne pomoći. Pozivam na produljenje pauze (u sukobima), koja će omogućiti dostavu prijeko potrebne pomoći stanovništvu Gaze i oslobađanje još talaca", izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Sporazumu o četverodnevnom prekidu vatre posredovao je Katar uz pomoć Sjedinjenih Država i stupio je na snagu u petak te predviđa oslobađanje 50 od približno 240 talaca koje je oteo Hamas u zamjenu za puštanje 150 palestinskih zatvorenika iz zatvora u Izraelu. Na produljenju prekida vatre rade posrednici iz više zemalja.

Prema dogovoru jedan talac na tri zatvorenika od tada je oslobođeno 39 talaca u okviru sporazuma i 24 talaca mimo tog okvira - većinom građana Tajlanda koji su radili u Izraelu, a iz izraelskih zatvora pušteno je 117 palestinskih zatvorenika, većinom žena i maloljetnika.

Stoltenberg je održao konferenciju za novinare u uoči dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, na kojem će se razgovarati o aktualnim sigurnosnim izazovima - ratu u Ukrajini i sukobu na Bliskom istoku, kao i stanju na zapadnom Balkanu. 

Stoltenberg je pozvao Iran da obuzda svoje saveznike na Bliskom istoku, "kojem je potrebno trajno političko rješenje". "Vidjeli smo napade dronovima i raketama na američke položaje u Siriji i Iraku te napade na komercijalne brodove. Iran mora obuzdati svoje proksije", rekao je Stoltenberg.

Upozorio na "maligne pokušaje Rusije na zapadnom Balkanu"

Ministri vanjskih poslova članica NATO-a razgovarat će na svom dvodnevnom sastanku u Bruxellesu i o stanju na zapadnom Balkanu, na kojem postoje "maligni pokušaji da se posije razdor, uključujući i iz Rusije", rekao je Stoltenberg.

"Razgovarat ćemo i o stanju na zapadnom Balkanu gdje vidimo secesionističku retoriku koja unosi razdor u Bosni i Hercegovini i maligne pokušaje da se posije razdor, uključujući i iz Rusije", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, koji počinje u utorak u Bruxellesu.

Glavni tajnik je spomenuo i ozbiljno nasilje na sjeveru Kosova. Dodao je da će ministri razgovarati s visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom o tome kako pojačati stabilnost u regiji.

"NATO je već poslao dodatnih tisuću vojnika na Kosovo i razmatramo trajnije povećanje našeg mirovnog kontingenta", rekao je Stoltenberg.

Istaknuo je da se Srbija i Kosovo moraju ponovno angažirati u dijalog pod okriljem EU. "Stabilnost ovisi o tome hoće li sve strane izabrati dijalog i diplomaciju umjesto sukoba i kaosa", dodao je glavni tajnik NATO-a.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 17:31