StoryEditor
gčavni tajnik nato-a

Stoltenberg: "Učinit ćemo sve da spriječimo sve što potkopava razvoj BiH i njenu multietničnost"

Piše desk  /  01.12.2021., 16:16h
Drugi dan zasjedanja ministara vanjskih poslova NATO saveza u Rigi okončan je višesatnom raspravom o stanju na Zapadnom Balkanu s naglaskom na aktualnu političku krizu u Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka, javnosti se obratio glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg te je izjavio kako su ministri vanjskih poslova razgovarali o situaciji u Ukrajini kao i rezultatima 20-godišnje NATO misije u Afganistanu.

Između ostalog, Stoltenberg je poručio kako su ministri na sastanku razgovarali i o situaciji u Bosni i Hercegovini na inicijativu europskog šefa diplomacije Josepa Borrella, kao i ministara Švedske i Finske.

"Vidimo porast tenzija na Zapadnom Balkanu uključujući Kosovo i BiH. Dominira agresivnija retorika, reforme su u zastoju, a vidimo i sve veći utjecaj izvana. NATO će nastaviti suradnju sa zemljama u regiji uključujući naše misije na Kosovu i naše stožere u Beogradu i Sarajevu", rekao je Stoltenberg.

Glavni tajnik NATO-a je još jednom naglasio kako su Oružane snage Bosne i Hercegovine jedan od najuspješnijih projekata na što su svi naročito ponosni.

"NATO podržava integritet Bosne i Hercegovine i mi imamo povijest djelovanja na tom prostoru i tamo radimo s EU. Mi smo zabrinuti zbog agresivne i zapaljujuće retorike Milorada Dodika koja potkopava Dejtonski sporazum i gradnju multietničke BiH. NATO će nastaviti podržavati BiH. Jedna od najuspješnijih priča upravo su Oružane snage BiH. Učinit ćemo sve da spriječimo sve što potkopava razvoj BiH i njenu multietničnost. Fokusirani smo na ovo područje i nastavit ćemo surađivati s Bosnom i Hercegovinom", zaključio je Stoltenberg.

23. travanj 2024 21:09