StoryEditor
Glavni tajnik NATO-a

Stoltenberg: "Rusija danas koristi glad kao oružje u ratu protiv Ukrajine"

Piše fena  /  26.11.2022., 21:53h

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako Rusija danas koristi glad kao oružje u ratu protiv Ukrajine i da stvori podjele i dalju nestabilnost među ostatkom svijeta.

Stoltenberg se na samitu "Žito iz Ukrajine", organiziranom na inicijativu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, dotakao tragedije Holodomora, u kojoj je sovjetski režim primorao milijune ljudi da umru od gladi na tlu Ukrajine u periodu 1932-1933.

- Danas Rusija koristi glad kao oružje u ratu protiv Ukrajine i da stvori podjele i dalju nestabilnost među ostatkom svijeta - naglasio je Stoltenberg.

Istaknuo je da pozdravlja napore saveznika iz NATO-a i Europske unije da kopnenim putem transportira hranu iz Ukrajine. Izrazio je zadovoljstvo ulogom Turske u produžetku Sporazuma o crnomorskom žitnom koridoru.

- Posebno pozdravljam podršku naše NATO saveznice Turske da proširi Inicijativu za crnomorsko žito s Ujedinjenim nacijama. Kada sam se sastao s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Istanbulu, vidio sam brodove sa žitaricama na Istanbulskom moreuzu. Iz ukrajinskih luka dostavljaju hranu, žito i gnojivo za ugrožene ljude kojima je hitno potrebno - kazao je Stoltenberg.

Dnevnik.ba

02. veljača 2023 12:57