StoryEditor
Glavni tajnik NATO-a

Stoltenberg pozvao europske saveznike da pojačaju proizvodnju oružja

Piše desk  /  10.02.2024., 09:07h

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Europljane da pojačaju proizvodnju oružja kako bi se povećala opskrba Ukrajine i napunile vlastite zalihe, u intervjuu koji je u subotu objavljen u njemačkim medijima.

Manje od tjedan dana prije sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu, 15. i 16. veljače, Stoltenberg je kazao: "Moramo brže obnoviti i razviti našu industrijsku bazu kako bismo povećali isporuke Ukrajini i napunili vlastite zalihe".

"To znači da je potrebno prijeći s mirnodopske spore proizvodnje na brzu proizvodnju u vrijeme sukoba", rekao je Stoltenberg za njemačke novine Welt am Sonntag.

"Ne postoji neposredna vojna prijetnja protiv (NATO) saveznika. U isto vrijeme, Kremlj redovito prijeti zemljama NATO-a", naglasio je Stoltenberg.

‘Mir se u Europi ne podrazumijeva‘

Naglasivši da je ruska invazija na Ukrajinu prije gotovo dvije godine pokazala da se "mir u Europi ne podrazumijeva", istaknuo je važnost zaštite zemalja Saveza.

"Sve dok ulažemo u našu sigurnost i ostajemo ujedinjeni, nastavit ćemo odvraćati agresiju", rekao je. "NATO ne želi rat s Rusijom, ali se moramo pripremiti za sukob koji bi mogao trajati desetljećima", rekao je.

Dnevnik.ba

11. travanj 2024 05:16