StoryEditor
glavni tajnik NATO-a

Stoltenberg: "Pojedine članice same odlučuju hoće li slati rakete Patriot Ukrajini"

Piše hina  /  25.11.2022., 14:42h

Odluku o tome hoće li Ukrajini poslati sustav Patriot za protuzračnu obranu donose zemlje pojedinačno, rekao je u petak glavni tajnik NATO-a komentirajući poljski zahtjev upućen Njemačkoj da Ukrajinu opskrbi tom vrstom oružja.

Berlin je ponudio Varšavi sustav Patriot kako bi joj pomogao u boljoj obrani njezina zračnog prostora pošto je prošlog tjedna zalutala raketa usmrtila dvije osobe u Poljskoj, no poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak pozvao je Njemačku da umjesto Poljskoj takvo oružje pošalje Ukrajini.

U četvrtak je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht odbacila takav zahtjev.

Sustav Patriot namijenjen je za uporabu na prostoru zemalja članica NATO-a i bilo kakva uporaba izvan tog područja zahtijevala bi prethodno usuglašavanje Saveza s članicama, rekla je. 

Međutim, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u petak da odluka leži na samim članicama. 

"Specifične odluke o specifičnim sustavima donose se na nacionalnoj razini", rekao je Stoltenberg novinarima u Bruxellesu.

"Ponekad postoje sporazumi s krajnjim korisnicima pa je potrebno konzultirati se s drugim saveznicima. No u konačnici odluku donose nacionalne vlade", rekao je.

Sustav Patriot proizvodi američka tvrtka Raytheon.

Odgovarajući na pitanje o riziku da NATO postane strana u sukobu bude li poslao Patriot Ukrajini, Stoltenberg je rekao da su saveznice već isporučile napredno oružje Kijevu bez osoblja.

"Kada su stručnjaci bili potrebni za upravljanje takvim sustavima, bilo da je riječ o protuzračnoj obrani ili naprednim topničkim sustavima, za Ukrajince se organizirala obuka u zemlji članici NATO-a", rekao je.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 16:25