Article_Top_970x250

Stoltenberg: Članice NATO-a povećavaju troškove za obranu

obveznih 2 posto

Stoltenberg: Članice NATO-a povećavaju troškove za obranu

velj 13, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je zadovoljstvo naporima država alja članica Saveza da povećaju troškove za obranu, ali je naglasio da je još dug put do ispunjenja cilja o izdvajanju dva posto BDP-a.

Samo tri države članice su 2014. trošile dva ili više posto svoga BDP-a na obranu. Ove godine očekujemo da će osam saveznica ispuniti taj cilj, a do 2024. očekujemo da će najmanje 15 zemalja članica ispunjavati taj cilj, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare organiziranoj uoči sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a. To je znatan napredak i dobar početak, ali pred nama je još dug put, dodao je, prenosi HRT.

Glavne teme prvog ovogodišnjeg sastanka ministara obrane 29 zemalja članica NATO-a, na kojem će sudjelovati i potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, bit će prilagodba nove NATO-ove zapovjedne strukture, globalni sigurnosni izazovi, obrambena izdvajanja, suradnja NATO-a i Europske unije, saveznički postav za odvraćanje i obranu i projiciranje stabilnosti izvan granica Saveza te uloga NATO-a u borbi protiv terorizma. Ministar Krstičević će na marginama NATO sastanka u Bruxellesu održati i bilateralne sastanke s ministrima obrane Poljske, Kanade, Velike Britanije i Crne Gore.

Stoltenberg je kazao i da je NATO spreman proširiti svoju misiju obučavanja iračkih snaga, što je zatražio američki ministar obrane Jim Mattis. Kazao je i kako očekuje da će ministri donijeti odluku o početku planiranja veće misije u Iraku, koja bi mogla biti pokrenuta u srpnju. Oko toga pitanja prije je bilo otpora među saveznicima, posebno među europskim članicama, koje se pribojavaju da će biti uvučene u još jednu dugotrajnu misiju kojoj se ne vidi kraja, poput one u Afganistanu.

Sastanak ministara obrane Sjevernoatlantskoga saveza održava se sklopu priprema za susret šefova država i vlada Sjevernoatlantskog saveza, koji će se održati u srpnju 2018. godine u Bruxellesu. 

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250