StoryEditor
izbor predsjednice Fbih

Stojanović: "Većina je skupila potpise. Ako Lendo opet blokira, pitam ga koju to on većinu zastupa?"

Piše desk  /  28.02.2023., 11:32h

Nakon što to, ni nakon nekoliko sastanaka, članovi rukovodstva FBiH nisu uspjeli, Zastupnički dom Parlamenta FBiH u utorak bi trebao imenovati predsjednicu i potpredsjednike ovog entiteta.

Kako je za "Avaz" rekao Igor Stojanović, kandidat za (pot)predsjednika FBiH, sve je po planu i programu.

Izabrati Vladu

- Koalicija ima još jedan test i ja očekujem da ga položi onako kako ga je položila i kad su se birala rukovodstva Zastupničkog i Doma naroda. Očekujem da se glasa za Lidiju Bradaru, da ona bude izabrana za predsjednicu FBiH, a na narednoj sjednici da izaberemo i novu Vladu FBiH i Nermina Nikšića za premijera FBiH - kazao je Stojanović.

Nakon što predsjednica i potpredsjednici FBiH dobiju certifikate SIP-a BiH te dva dana za žalbe, predsjednica FBiH bi trebala predložiti novu Vladu FBiH, a blokadu takvom prijedlogu ponovo bi mogao predstavljati Refik Lendo (SDA).

Podržali izbor

U međuvremenu je okončano prikupljanje potpisa poslanika nove parlamentarne većine, koji su i na ovaj način željeli podržati izbor nove Vlade FBiH. U Zastupničkom domu s 98 zastupnika, kako saznaje Avaz, prikupljeno je više od 55 potpisa.

- Očekujemo da Refik Lendo neće dati suglasnost na imenovanje Vlade FBiH, pa ako će blokirati, postavlja se pitanje koju on većinu zastupa. Ako mi donesemo potpise i imamo većinu, onda on blokira uspostavu demokracije - istakao je Stojanović.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:23