StoryEditor
Potpredsjednik FBiH

Stojanović: "Priče o ugroženosti jednog naroda su floskule koje se koriste kada se gubi vlast ili želi što više vlasti"

Piše desk  /  19.03.2023., 11:11h

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović komentirao je na svom Facebook profilu aktualne političke prilike u BiH poručivši da su priče o ugroženosti jednog naroda floskule koje se koriste samo kada se gubi vlast ili se snažno želi preuzeti što više vlasti.

"Nema kapitulacije i odustajanja od demokratije koja je sistem vladanja u svim zemljama. Kada blokiraš državu, onda unosiš nesigurnost. U ratu su ugroženi Srbi i moraju biti u jednoj državi, prošli mandat majorizirani Hrvati, sad su svi protiv Bošnjaka. Te floskule se koriste samo kad se gubi vlast ili se snažno želi preuzeti što više vlasti. Pare i moć za "legitimne" su dvije najvažnije stvari. Kakav interes naroda ili građana. Kada gubi vlast neka nacionalna stranka, onda je taj narod ugrožen skoro do nestajanja. Malo sutra. Ugroženi su samo oni koji su mešetarili tenderima i zloupotrebljavali državne institucije za lične i uskostranačke ciljeve. "Silovanje" države od nacionalista se mora zaustaviti. Demokratski procesi u izgradnji institucija koje će garantovati sigurnost svim građanima kreću kroz provođenje demokratske volje na izborima.

Naša jedina domovina koja je iznad Srba, Hrvata i Bošnjaka mora imati institucije vladanja koje imaju sve evropske zemlje. Imamo nenormalan politički sistem. "Legitimni" ga koriste i na priči o ugroženosti i nacionalizmu prepadaju ljude i razbijaju jedinstvo BH naroda i građana. Ako nećemo vjerovati demokratiji, onda da se vratimo kraljevima, banovima ili komunizmu. Pokušavaju nas prepadati odcjepljenjem, majorizacijom i razbijanjem jedinstva jednog naroda. Naš cilj mora biti zakon, institucija i sigurnost. Onda možemo kazniti secesioniste, garantovati jednakopravnost i živjeti zajedno", napisao je Stojanović.

Dnevnik.ba

23. svibanj 2024 05:57