StoryEditor
Potpredsjednik Fbih

Stojanović: "Ovo što Lendo radi nije korektno ni odgovorno. SDA se hvata za slamku kako bi ostao u Vladi"

Piše desk  /  12.04.2023., 13:54h

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović osvrnuo se na rezultate novog sastanka sa Refikom Lendom i predsjednicom FBiH Lidijom Bradarom te je poručio kako ne očekuje da Lendo u narednim danima promijeni mišljenje o formiranju vlasti u FBiH.

Na konstataciju da će Refik Lendo predložiti novi sastanak predsjednika stranaka, Stojanović ističe kako je to predložio i ranije te da se ništa nije promijenilo.

"On je to uradio prije 45 dana. Ne vidim šta će se promijeniti. Ovo je kupovina vremena. Mi nemamo mehanizam kojim bi prevazišli ovu situaciju. Status quo je i dalje i nemamo novih informacija o imenovanju vlade", rekao je Stojanović.

Ističe kako se Lendo i SDA hvataju za slamku kako bi ostali u vlasti na nivou FBiH.

"Participirate 20 godina u vladi, ne nudite rješenja niti za unapređenje demokracije, a sada kada nemate partnere predlažete rješenja koja nitko nije vidio. Smatram to pokušajem hvatanja za slamku kako bi se ostalo u Vladi FBiH. Ne mislim da je to korektno i odgovorno", poručio je.

Naglasio je kako Lendo priča o rješenjima koja još niko nije vidio.

"Lendo je i prije 45 dana pozvao u svom pismu predsjednike stranaka na sastanak i to se nije dogodilo. Bilo bi odgovorno, da ako je samo jedan kandidat za premijera bio kod predsjednice FBiH, ne pričate o političkim rješenjima koja niko nije vidio već da nam ponudite novu parlamentarnu većinu i novog premijera kako bismo mogli ocijeniti", rekao je Stojanović.

Uprkos razgovorima, potpredsjednik Federacije BiH ističe kako su daleko od dogovora.

"Mišljenja sam da se nećemo uspjeti dogovoriti, da Lendo neće promijeniti odluku. Ne vidim nagovještaj da bi želio promijeniti odluku. Da li će prije njega reagirati Schmidt? Mislim da treba sačekati", poručio je.

Kada je riječ o odlukama visokog predstavnika, Stojanović je imao jasnu poruku.

"Nećete više čuti od mene da visoki predstavnik bilo što treba da uradi. Moja je želja da BiH donosi sama odluke bez međunarodnih predstavnika. Ipak, ovdje je činjenica da se parlamentarna većina ne može ispoštovati zbog odluke visokog predstavnika na dan izbora. Nažalost, mi danas taj jedan jedini ključ nemamo i zato smo u situaciji u kojoj jesmo", zaključio je Igor Stojanović.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 07:51