StoryEditor
formiranje vlasti

Stojanović: Lendo kupuje vrijeme, SDA se hvata za slamku

Piše desk  /  12.04.2023., 13:36h

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara (HDZ) danas je održala novi sastanak s potpredsjednicima Federacije BiH Refikom Lendom (SDA) i Igorom Stojanovićem (SDP), nakon čega je održana konferencija za medije, a tom prilikom Stojanović je izjavio da ne očekuje da Lendo u narednim danima promijeni mišljenje o formiranju vlasti u FBiH.

- Ne vidim šta će se promijeniti. Ovo je kupovina vremena. Mi nemamo mehanizam kojim bi prevazišli ovu situaciju. Status quo je i dalje i nemamo novih informacija o imenovanju vlade - rekao je Stojanović tijekom obraćanja medijima, dodavši da se Lendo i SDA hvataju za slamku kako bi ostali u vlasti na nivou FBiH, prenosi Avaz.

- Participirate 20 godina u vladi, ne nudite rješenja niti za unapređenje demokracije, a sada kada nemate partnere predlažete rješenja koja nitko nije vidio. Smatram to pokušajem hvatanja za slamku kako bi se ostalo u Vladi FBiH. Ne mislim da je to korektno i odgovorno. Lendo priča o rješenjima koja još nitko nije vidio. Lendo je i prije 45 dana pozvao u svom pismu predsjednike stranaka na sastanak i to se nije desilo. Bilo bi odgovorno, da ako je samo jedan kandidat za premijera bio kod predsjednice FBiH, ne pričate o političkim rješenjima koja nitko nije vidio već da nam ponudite novu parlamentarnu većinu i novog premijera kako bismo mogli ocijeniti – dodao je Stojanović.

Ističe da uprkos razgovorima, „daleko su od dogovora“, dodavši da neće uspjeti napraviti dogovor jer Lendo neće promijeniti odluku.

- Ne vidim nagovještaj da bi želio promijeniti odluku. Hoće li prije njega reagirati Schmidt? Mislim da treba sačekati. Nećete više čuti od mene da visoki predstavnik bilo što treba uraditi. Moja je želja da BiH donosi sama odluke bez međunarodnih predstavnika. Ipak, ovdje je činjenica da se parlamentarna većina ne može ispoštovati zbog odluke visokog predstavnika na dan izbora. Nažalost, mi danas taj jedan jedini ključ nemamo i zato smo u situaciji u kojoj jesmo – riječi su Stojanovića. 

Dnevnik.ba

11. travanj 2024 02:24