StoryEditor

Što su Babine huke i zbog čega u ožujku treba tri puta pasti snijeg

Piše D  /  19.03.2019., 11:03h

Ipak do kraja ožujka, a to smo se mogli uvjeriti i danas, bit će promjenljivo vrijeme jer se i prema narodnoj meteorologiji nekada ožujak zvao Babine huke ili Baba Marta – zbog jakih vjetrova i promjenljivosti.

Baš zbog ovih Babinih huka ili babe Marte u planinskim krajevima Bosne i Hercegovine se može očekivati snijeg. Uostalom, on je već jutros i pao na planinama, a jutros je malo zabijelilo i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda promjenljive vremenske prilike, uz padaline u Bosni i Hercegovini, prognoziraju se do sredine tjedna.

Padaline u vidu kiše očekuju se u većem dijelu zemlje, a snijeg samo na planinama srednje i zapadne Bosne. Od četvrtka, 21. ožujka, do kraja prognoziranog perioda 2. travnja očekuje se stabilno vrijeme uz duže sunčane intervale.

Jutarnje temperature u periodu od 18. do 22. ožujka u Bosni se očekuju od 0 do 5, u Hercegovini od 5 do 10 stupnjeva, dok će dnevne u Bosni imati vrijednosti od 8 do 13, u Hercegovini od 14 do 19 stupnjeva.

Blagi porast temperature izgledan je od 23. ožujka od kada se jutarnje u Bosni prognoziraju od 4 do 9, u Hercegovini od 9 do 14 stupnjeva. U istom periodu očekivane dnevne temperature zraka u Bosni su od 10 do 15, u Hercegovini od 17 do 23 stupnjeva.

Inače, narodna meteorologija kaže da se u ožujku mora tri puta “posoliti”, odnosno da mora tri puta pasti snijeg.

Meteorolozi kažu da ako ne padne snijeg tri puta u ožujku, onda će treći put biti u travnju.

Inače, već smo imali dva snježna pokrivača, a treći je upravo došao, što bi trebala biti naznaka da ga u travnju ne bi trebalo biti.

Podsjetimo, proljeće kalendarski dolazi 20. ožujka u 22.58 sata, s tim da je proljeće za meteorologe stiglo još 1. ožujka, jer su ožujak, travanj i svibanj proljetni mjeseci.

Za vrijeme Babinih huka, često se u jednom danu više puta izmijeni sunce, kiša, snijeg, pa kiša i snijeg zajedno i tako po cijeli dan dok traju, a sve je to praćeno vjetrom.

Babine huke su, prema narodnom predanju, dobile ime po babi Marti, prenosi Centralna.ba

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 07:13