Article_Top_970x250

"To što se političko Sarajevo pronalazi u Milanovićevoj izjavi, govori najviše o stanju svijesti u takvom Sarajevu"

danijel vidović:

"To što se političko Sarajevo pronalazi u Milanovićevoj izjavi, govori najviše o stanju svijesti u takvom Sarajevu"

pro 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot

“Svima dobronamjernima i iole upućenima koji su čuli intervju predsjednika Milanovića kristalno je jasna metafora o sapunu i parfemu”, naveo je u izjavi za Hrvatski Medijski Servis politolog Danijel Vidović povodom sarajevskih burnih reakcija na stavove predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini koje je iznio na HRT-u.

To je poruka prijatelja, objašnjava Vidović, upućena svima u BiH – i Bošnjacima i Hrvatima i Srbima podjednako da uzmu stvar u svoje ruke i urede svoje međusobne odnose u interesu svih građana i konstitutivnih naroda.

“Općepoznato je da Bosna i Hercegovina tavori kao nedovršena država i da zahtijeva uređenje utemeljeno na europskoj demokratskoj praksi, kako je to već urađeno u nizu europskih višenacionalnih demokracija. Zašto se pak političko Sarajevo na ovakav način prepoznaje u Milanovićevoj izjavi govori ponajviše o stanju svijesti u tom i takvom Sarajevu”, izjavio je za HMS Vidović.

Osim stanja svijesti te posljedično tome rasprave o nekim psihološkim kategorijama koje u svojoj nebuloznoj reakciji u javni prostor uvodi notorni Željko Komšić te njegovi nalogodavci iz SDA, kako naglašava Vidović, bitno je u perspektivi primijetiti jednu činjenicu geopolitičke naravi.

“Naime, bošnjačko rukovodstvo svakom svojom reakcijom svjedoči da se polako, ali sigurno udaljava od Bruxellesa, a samim tim približava Stambolu na Bosporu, ili preciznije rečeno Ankari. Dakle, iluzorno je očekivati da se ovaj problem koji se permanentno producira u Sarajevu s jasnim tendencijama centralizacije i unitarizacije države može riješiti u kontekstu eurointegracijske priče koja bošnjačkom rukovodstvu služi kao lijepa fasada, a u pozadini je u realnost s vrlo jasnom političkom agendom koja s europskim vrijednostima ima vrlo slabe ili gotovo nikakve poveznice”, dodao je Vidović.

Podsjetimo, Zoran Milanović je gostujući u središnjem dnevniku HRT-a ponovio svoje izjave o Bosni i Hercegovini.

“Dayton je takav kakav je i ne vidim uopće načina da ga se promijeni bez nasilja. Ne mislim na rat. Mislim naprosto na mentalno i svako drugo nasilje koje u BiH, to svatko zna, nikada nije prolazilo. I uvijek je izazivalo još veće nasilje. Vi ne možete bosanski sustav, bosanskohercegovački okvir promijeniti bez volje konstitutivnih naroda. To su Srbi, koji imaju Republiku Srpsku, koja je donesena, to ne možete poništiti. Mogu ja o tome misliti što god hoću, prošlo je 25 godina. Imate Srbe, čiji predstavnici govore svašta, ali imaju nekakva prava. Imate Hrvate – da, Hrvati postoje, kao i Bošnjaci, postoje, ne možemo se praviti da ne postoje – koji su nezadovoljni u toj državi. Je li to neka tajna? Jesam li ja nacionalist ili šovinist ako to kažem? To je sad problem onih koji se sa mnom ne slažu, što će to meni jako teško reći, mada će mi to reći, već i govore. Neka se ne zanose da će bilo kakve strateške odluke o ičemu biti donošene bez suglasja triju konstitutivnih naroda, i to nije nikakav srednji vijek, i bez toga nema građanske države. Dakle, još jednom govorim – građanska država je daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem”, rekao je Milanović.

Dnevnik.ba