StoryEditor

ŠTO RADI POLICIJA? Osmi dan blokade deponije ‘Uborak‘, očekuje se sastanak s gradonačelnikom

Piše D  /  17.06.2019., 09:06h

Ključni razlog zbog kojeg do sada nije postignut dogovor o deblokadi deponije je taj što građani nisu dobili obećanje od gradske vlasti da će deponija u narednih godinu dana biti zatvorena i premještena na neku drugu lokaciju.

Po riječima jednog od predstavnika te inicijative Nijaza Hodžića, odlagalište će biti blokirano sve do ispunjenja tog zahtjeva, a danas se očekuje i sastanak s gradonačelnikom Mostara.

- To mora biti potpisana i ovjerena odluka od Gradske uprave i mi od tog zahtjeva ne odustajemo - kazao je Hodžić u izjavi za Fenu.

Inače, na sastanku s predstavnicima gradske vlasti, koji je održan u petak, dogovoreno je da se na deponiju ne odlaže "sumnjiv otpad", otpad animalnog i medicinskog porijekla, kao i da se komunalni otpad mora odlagati na propisan način.

Također je rečeno da Grad Mostar ima spremne i projekte za izgradnju pročistača ocjednih voda s deponije, što je također bio jedan od zahtjeva građana, te da će preko nadležnih institucija nastojati aplicirati za dobivanje sredstava kako bi se takav pročistač izgradio.

Dogovoreno je i da se urade sva relevantna mjerenja i analize stanja okoliša na deponiji te da se ti rezultati dostave javnosti.

Iako dogovor nije postignut, savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina kazala je u petak kako se mora osigurati obavljanje komunalne djelatnosti i da čitav grad ne može biti talac ove situacije.

Od početka blokade gradske deponije mostarska komunalna poduzeća ne odvoze otpad pa su kontejneri u cijelom gradu pretrpani smećem.

Ostaje otvoreno pitanje je li uopće legalno blokirati deponiju s obzirom na to da je tim potezom došlo do ugrožavanja zdravlja svih stanovnika Mostara. Isto tako, ostaje otvoreno pitanje zašto Grad ne pozove policiju da im osigura pristup deponiji?

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:29