StoryEditor

Što očekivati od sljedeće sjednice Predsjedništva?

Piše D  /  29.07.2021., 18:44h

Nitko još ne zna o čemu će konkretno Predsjedništvo BiH raspravljati na prvoj sjednici poslije krize koju je izazvao Bakir Izetbegović.

Članovi su se dogovorili sjesti za stol 11. travnja, ali predsjedavajući Mladen Ivanić još nije predložio dnevni red, piše Blic.rs.

-Naravno da se ne može nastaviti sa radom kao da se ništa nije dešavalo, ali detalji još nisu poznati – kaže izvor „EuroBlica“ blizak Ivaniću.

U iščekivanju da politička kriza bude okončana tamo gdje je i nastala, „EuroBlic“ je sugovornike iz stranaka iz RS pitao što bi Predsjedništvo trebalo uraditi, kako bismo krenuli naprijed.

- Najmanje što očekujemo jeste da Mladen Ivanić traži da se Izetbegović javno ispriča za ono što je uradio građanima BiH, RS i Srbije. Očigledno je svojim političkim potezima destabilizirao prilike u BiH, a istovremeno je postao i regionalni problem zahtjevom za reviziju presude protiv Srbije. Izetbegović je uzročnik mnogih kriza u BiH i ima za cilj da izazove različitu vrstu intervencija, obzirom kako nije odustao da se napravi zemlja po meri njegovog oca Alije – kaže predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD u PS BiH Staša Košarac.

Ističe kako institucije BiH ne funkcioniraju u ustavnom kapacitetu, a da svi koji su u vlasti u zajedničkim institucijama tvrde da vladajuća većina ne postoji, ili kako je ona samo tehnička.

-Zbog toga Predsjedništvo treba zatražiti da Denis Zvizdić vrati mandat predsjedavajućeg Savjeta ministara – smatra Košarac.

Potpredsjednik SDS Borislav Bojić smatra kako bi bilo najbolje da Izetbegović podnese ostavku, ali naglašava kako je to isključivo njegov osobni čin.

-Što će se dešavati na sjednici, to je pitanje za Izetbegovića i Ivanića. Izetbegović mora da prihvati da se u BiH može odlučivati samo u skladu sa Ustavom. Sve što je uradio bila je greška. Čekamo njegov prijedlog, kako da nastavimo raditi. Nije to neozbiljna stvar – kaže Bojić.

Međutim, politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić smatra da od Predsjedništva ne treba ni očekivati rješavanje političke krize u BiH upravo zbog toga što su oni u velikom djelu i bili njeni uzročnici. Ako i bude održana sjednica, ona vjeruje kako neće biti u prijateljskom tonu.

-Ne radi se samo o nesporazumima, jer jedni druge lažu, varaju, izigravaju. Biće teško ponovno uspostaviti povjerenje i suradnju. Mislim kako ne možemo očekivati da Predsjedništvo bude nositelj promjena ka boljem, već da će oni kočiti napredak sve do izbora. Tamo su predsjednici dvije stranke, SDA i HDZ, koji imaju toliko neriješenih pitanja, posebice oko izbornih rješenja i federalnih jedinica – kaže Marićeva.

Ranija očekivanja

Mladen Ivanić je izjavio kako od Izetbegovića očekuje da povuče prvi potez ka rješavanju krize u BiH koja nije prestala ni nakon što je Međunarodni sud pravde odbacio zahtjev za reviziju presude protiv Srbije. Dragan Čović je rekao kako će na sljedećoj sjednici postaviti pitanje postojanja vladajuće većine na nivou BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:16