StoryEditor

Što je Zakon o ustupanju radnika u FBiH?

Piše D  /  15.12.2019., 08:12h

"Kako i na koji način se može garantirati da će u drugom poduzeću radnik obavljati isti posao, ako se zna da sistematizaciju prave poslodavci koji, posebice u realnom sektoru, često zaboravljaju na koeficijente pa im daju fiksne plaće", kazala je Kata Iveljić iz Samostalnog sindikata radnika kemije i nemetala FBiH.

I iz Sindikata elektoenergetskih radnika tvrde da u novom tekstu prava radnika nisu u skladu s važećim zakonodavstvom, poput toga da je nejasno gdje radnik može biti premješten u odnosu na mjesto stanovanja, pozicija radnika unutar poduzeća, kao i smještaja.

"On je krucijalan za radnike i tu nismo našli uporište da možemo ad hoc i jednostavno prihvatiti ovakav prijedlog, odnosno formu Nacrta Zakona koji se razmatrao, ali u narednom periodu ćemo sigurno ostaviti prostora da sagledamo kao socijalni partneri, i vlada, i poslodavci, i mi iz Sindikata, da bi prije svega zaštitili interes radnika", kazao je Mevludin Bektić iz Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH.

Međutim, prijedlog Zakona o ustupanju radnika definira zakonski okvir po kojemu jedan poslovni subjekt može ustupiti svog radnika drugom subjektu. Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca u FBiH, kazao da je ovaj zakon prijeko potreban.

"Trenutno se u praksi mogu iznajmljivati osobe koje vrše čišćenje i osiguranje. Mislimo da bi se ne taj način smanjila siva ekonomija i izjednačio status zaposlenih te djelomično riješio problem nedostatka radne snage", kazao je Pandurević.

Konačan tekst ovog zakona uslijedit će nakon dogovora socijalnih partnera, a njegovo usvajanje ovisit će od tempa formiranja vlade Federacije BiH.

"Tek sada mi imamo razvijen i akcijski plan iz socioekonosmkih reformi koji će polovinom siječnja biti usvojen na svim razinama i da će tada doći i do dizanja rampe za realizaciju svih zakona, pa i ovih koji spadaju u set poslovnog okruženja", kazao je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Predloženim zakonom je, između ostalog, definiran ugovor o ustupanju radnika između poduzeća, ali i kazne za poslodavce koje se kreću do 3.000 KM u slučaju neisplaćivanja plaća ili nezaključivanja ugovora, piše BHRT.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 00:41