StoryEditor
sukobi u vrhu pravosuđa

Što je vodstvo VSTV-a tražilo od glavne tužiteljice Gordane Tadić i kome je Osmica prijetio novičokom?

Piše desk  /  23.09.2021., 09:23h
Zbog tonske snimke razgovora glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić i njezine zamjenice Ozrenke Nešković s direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem, koja je neovlašteno snimana i distribuirana, pokrenula se hajka na glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i žurno “formiran predmet” u Uredu stegovnog tužitelja, piše Fenix magazin.de.

Vijest o tome je dao predsjednik VSTV Halil Lagumdžija. No, javnosti su nepoznate sljedeće činjenice: snimka koja je neovlašteno napravljena nastala je u vrijeme kada nije bila otvorena istraga protiv Osmana Mehmedagića i on nije tada imao svojstvo osumnjičenog. Osman Mehmedagić, po svom položaju kao ravnatelj OSA-e ima sastanke u Tužiteljstvu, pa tako je bilo i ovoga puta. Nije glavna tužiteljica Gordana Tadić imala neprimjerne kontakte, kako to pojedini mediji opisuju spominjući bivšeg glavnog tužitelja Milorada Barašina, koji se sastao s trgovcem oružja, jer je ovo bio uobičajen sastanak čelnika dvaju institucija i to u uredu glavne tužiteljice, a ne negdje u kavani, navodi Fenix magazin.

Okretanje teza

Nevjerojatno je kako pojedini mediji, kao i međunarodni službenici, okreću tezu i umjesto da se pristupi rješavanju problema i pritisaka koje pravosuđe ima od strane pojedinaca izvršne i zakonodavne vlasti, a u ovome slučaju od ravnatelja OSA-e, isti usmjeravaju udar na glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić.

Ono što javnost ne zna je to da je glavna tužiteljica Gordana Tadić upoznala VSTV s pritiscima koje provodi Osman Mehmedagić. Naime, Tadić je upoznala sadašnju dopredsjednicu VSTV-a Sanelu Gorušanović Butigan u vrijeme dok je ona bila v.d. predsjednika VSTV. Gorušanović Butigan je zakazala sastanak na kojemu su osim nje bili i ranija članica Berina Alihodžić i još 5 druga člana VSTV-a te ekspert EU Kees van der Weide, iako je glavna tužiteljica tražila da iznese problem pred svim članovima VSTV. Na sastanku je bio i Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, koji se protivio snimanju sastanka, ali je glavna tužiteljica inzistirala na snimanju, te je sastanak i sniman. Dopredsjednica VSTV-a Sanela Gorušanović Butigan rekla je da su na sastanku bili oni članovi koji su se zatekli, a ostali članovi niti su obaviješteni, niti su znali za sastanak.

Glavna tužiteljica je iznijela problem koji tužiteljstvo ima zbog optužnica koje su podignute protiv Osmana Mehmedagića te je navela da je Osman Medmedagić prijetio grupi tužitelja i jednom političaru, kao i tom svjedoku koji nije htio uortačiti se s njim i Rankom Debevcom protiv glavne tužiteljice, te tom prigodom uputio prijetnju sljedećeg sadržaja: – Za takve kao što ste vi izmišljen je novičok (otrov)“. Prijetnja otrovom odnosila se na glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, tužitelja Dubravka Čamparu, tužitelja Olega Čavku i Fahrudina Radončića, te tog svjedoka.

Stegovni postupak

Dopredsjednica Sanela Gorušanović Butigan je pokušala ismijati glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić na tom sastanku. Predložila je da predmete protiv Osmana Medmedagića i Ranka Debevca glavna tužiteljica proslijedi Županijskom tužiteljstvu Sarajevske županije, na što glavna tužiteljica Gordana Tadić nije pristala. Članica VSTV-a Berina Alihodžić je napala članicu Željku Radović da se stavlja u ulogu odvjetnika Glavne tužiteljice Gordane Tadić.

Nevjerojatno je da je tada Kees van der Weide bio na strani glavne tužiteljice Gordane Tadić i da je kritizirao Ranka Debevca nakon što su na njega najvjerojatnije djelovali SDA lobisti, da bi se kasnije okrenuo protiv glavne tužiteljice. Ranka Debevca više i ne spominje, tek uzgred, iako je Ranko Debevec kao predsjednik Suda BiH, bio s Osmanom Mehmedagićem u vrijeme kada su podignute dvije optužnice protiv njega. Tadašnji član VSTV Goran Nezirović je podržao glavnu tužiteljicu i rekao da zna da je glavna tužiteljica Gordana Tadić časna i poštena osoba.

No, ubrzo je uslijedio stegovni postupak protiv glavne tužiteljice Gordane Tadić u čijem povjerenstvu su bile i Sanela Gorušanović i Berina Alihodžić. Da je Glavna tužiteljica Gordana Tadić pristala ustupiti predmet Osmana Mehmedagića Županijskom tužiteljstvu Sarajevo, ne bi ni bilo stegovnog postupka protiv nje. Predsjednik Halil Lagumdžija u vrijeme vođenja stegovnog postupka protiv glavne tužiteljice je dva puta primio Osmana Mehmedagića koji je u to vrijeme bio optuženi, i koji je na tom sastanku govorio o glavnoj tužiteljici, a sve to kako bi utjecao na odluku stegovnog povjerenstva, pa je nakon toga Sanela Gorušanović Butigan izašla, jer je ona bila članica tog povjerenstva.

Kontrola SDA

No predsjednik VSTV-a Lagumdžija je vrlo dobro znao da će i on biti u prigodi odlučivati o tom predmetu u slučaju kada predmet dođe pred VSTV. A pored toga, u to vrijeme je Osman Mehmedagič bio optuženi u dva predmeta. Dakle, morao ga je odmah prekinuti i završiti razgovor te uputiti prijavu nadležnom tužiteljstvu. On to nije učinio, iako ga je glavna tužiteljica opomenula zbog toga i pitala je li preslušao snimku s tog sastanka (gore navedenog), koji je ranije održan s v.d. predsjednicom Sanelom Gorušanović Butigan i drugima, na što je on odgovorio da mu nitko nije dao tu snimku.

U ovome svemu ne vidi problem niti šef izaslanstva EU Johann Sattler koji ponavlja samo da se dogodio pomak otkako je promijenjeno vodstvo u VSTV-u. A ustvari, sada je najgore stanje od kako je formiran VSTV, s jakom kontrolom SDA. Naime, neshvatljivo je da jedan predstavnik međunarodne zajednice lobira za izbor predsjednika VSTV-a, a upravo je to učinio šef izaslanstva EU, o čemu su pisali pojedini mediji te citiramo: “Šef Delegacije EU Johann Sattler danas će se 9.2.2021.g. (utorak) popodne susresti s predsjedateljem Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH."

Iako službeno neće priznati razloge susreta, Sattler zapravo time podržava Sanelu Gorušanović-Butigan u utrci za novog predsjednika VSTV-a koji se bira u srijedu. Namjere šefa izaslanstva EU otkrio je Nizozemac Kees van der Weide koji u VSTV-u obavlja funkciju “vanjskog savjetnika“. “Sanela Gorušanovi-Butigan je naš favorit i to je stav izaslanstva EU”, rekao je Kees van der Weide članovima VSTV-a s kojima posljednjih dana obavljao pojedinačne razgovore.

Rodbinska veza

Kada se ima u vidu činjenica da je prvi rođak (tetkin sin) Sanele Gorušanović Butigan, Faris Vehabović, sudac Europskog suda za ljudska prava, onda nije za čudo to što Johann Sattler podupire Sanelu Gorušanović Butigan, iako ona ima skromnu sudačku karijeru sutkinje općinskog suda i nikakvo rukovodno iskustvo radeći na nekim lakšim predmetima iz građanske oblasti. Nije smetalo ni predsjedniku Halilu Lagumdžiji, a niti Sattleru, to što je Sanela Gorušanović Butigan „namjestila“ ocjenu kako bi kandidatkinja prošla na Općinski sud u Sarajevu, a sve kako bi se odužila kolegici sa Županijskog suda koja je glasovala za nju za izbor za člana VSTV-a.

Nije ni predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija podnio prijavu protiv nje, iako je skinuo taj izbor s dnevnog reda, upravo zbog gore navedenih razloga. Citiramo dio govora predsjednika VSTV Halila Lagumdžije: “Prilikom ocjenjivanja ova kandidatkinja je po pismenom radu dobila 95 bodova. S obzirom na to da je odluka (donesena u radu) meritorno neispravna i još je u pitanju prekluzija (rok čije propuštanje dovodi do gubitka prava na naknadno poduzimanje procesne radnje) ta kandidatkinja po osnovi primjene prava nije mogla dobiti toliko bodova”, pojasnio je Lagumdžija nakon što je obavijestio članove Vijeća da je izvršio uvid u konkretan predmet. Zbog ovoga je skinut taj izbor s dnevnog reda uz prozivanje dopredsjednica da nije pravilno ocijenila. Može se iz gore navedenog zaključiti kako se ne radi ni o kakvoj slučajnoj omašci. Na kraju ostaje samo pitanje, ili ako hoćete i zaključak, “Je li lako biti svetac, ako ti je Bog otac?”

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:34