StoryEditor

Što je Vijeće ministara BiH radilo u doba pandemije?

Piše D  /  07.09.2020., 09:09h

Entitetske vlade su reagirale, dok je državna vlast potpuno zakazala. Oni tek pripremaju program za rasterećenje gospodarstva, piše federalna.ba.

Program novog investicijskog ciklusa i rasterećenja gospodarstva bit će pripremljen u sljedećih 15-ak dana. Reklo bi se - bolje ikad nego nikad. Vijeće ministara BiH planira riješiti posljedice pandemije novim zaduženjem kod MMF-a. Bolju ideju nisu imali.

“Ta sredstva će služiti kao sva druga sredstva kako bi se prvo eliminirale posljedice Covida, ali i pokrenuli novi investicijski ciklus”, kaže predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD).

Jesu li nova kreditna zaduženja rješenje svih naših problema i hoće li ta sredstva zaista biti namjenski utrošena - s razlogom se pitaju građani.

Prilikom novih kreditnih zaduženja treba biti oprezan, navodi struka. I struka svaki put opominje, ali vlast ne sluša eksperte.

“Potrebno je držati se parametara koji se ne bi smjeli prekoračiti, poput stope zaduženosti u prihvatljivim okvirima u odnosu na bruto proizvod, u tom pogledu sigurno je zaduženje uvjetno neizbježno. Pitanje je kako zaduženje implementirati”, navodi Aziz Šunje, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

I dok se država zadužuje, analitičari predviđaju da će realni BDP biti smanjen za 6% u ovoj godini. Sa zaduženjima ili bez njih, bh. gospodarstvu je neophodna pomoć. Statistika je iz mjeseca u mjesec neumoljiva. Za prvih 5 mjeseci ove godine Bosna i Hercegovina je zabilježila pad opsega industrijske proizvodnje od skoro 9 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Statistički podaci će biti još gori ako se uspavano i tromo Vijeće ministara BiH ne probudi i konkretnije ne uhvati u koštac s problemima. Dosadašnje iskustvo ne ulijeva optimizam.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 03:54