StoryEditor
koronavirus

Što je točno Kraken? Opasna varijanta koja hara Amerikom i prijeti Europi, širi se agresivno i brzo

Piše desk  /  07.01.2023., 13:21h

Agencija EU-a za kontrolu bolesti ima dobre i loše vijesti kada je riječ o XBB.1.5, podvarijanti koronavirusa pod nadimkom Kraken koja hara Amerikom i drži epidemiologe budnima noću.

Loša vijest je da se XBB.1.5 brzo širi, najvjerojatnije zato što ima neke velike prednosti u odnosu na trenutno dominantne sojeve omikrona, a dobra vijest je da Europa ima vremena za pripremu ako i kada broj zaraženih počne rasti.

“Postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći učinak na broj oboljelih od covida-19 u EU/EEA, ali ne u nadolazećem mjesecu jer je varijanta trenutno prisutna samo na vrlo niskim razinama, ” piše Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u svojoj procjeni.

U srijedu je tehnička voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za covid-19 Maria Van Kerkhove rekla da je zdravstvena agencija zabrinuta zbog brzine kojom ova podvarijanta zamjenjuje druge varijante. U SAD-u je prešao s 4 posto sekvencioniranih slučajeva na 40 posto u nekoliko tjedana, prema koordinatoru za odgovor Bijele kuće na covid. Međutim, još nije poznato uzrokuje li težu infekciju.

Što se zna?

ECDC piše da je ubrzani tempo širenja vjerojatno posljedica sposobnosti podvarijante da izbjegne zaštitu imunološkog sustava koju su pružile prethodne infekcije ili cijepljenje. Također ima mutaciju na svom spike proteinu – dijelu virusa koji se veže na stanice domaćina – što bi moglo pružiti neku prednost, piše Politico.

Ova je podvarijanta zasad samo bljesak na radaru u Europi u smislu broja slučajeva, rekao je ECDC, iako je otkrivena u Danskoj, Francuskoj, Austriji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Švedskoj, Islandu , Belgiji, Češkoj, Portugalu i Irskoj. Podaci koji dolaze iz SAD-a sugeriraju da se XBB.1.5 agresivno širi, pri čemu se slučajevi udvostručuju svakih devet dana.

Opasnost je u tome što se eksplozija slučajeva podudara s ionako teškom sezonom gripe i respiratornog sincicijskog virusa, što opterećuje bolnice. U Belgiji su vlasti za javno zdravstvo proglasile epidemiju gripe zbog porasta slučajeva, a vrhunac se očekuje za tri ili četiri tjedna.

No, samo zato što je ova podvarijanta uzrokovala eksploziju slučajeva u SAD-u, ne znači da će se takav scenariji dogoditi i u Europi.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 23:55