StoryEditor
slavni znanstvenik

Što je Tesla govorio o ženama? "Ignorirat će presedane i zapanjiti civilizaciju..."

Piše desk  /  15.07.2022., 07:24h

Prosječna će žena biti jednako dobro obrazovana kao i prosječan muškarac, a onda i bolje, prognozirao je znanstvenik od čijeg je rođenja prošlo 166 godina

'Ženski um pokazao je sposobnost za sva mentalna postignuća kao ona muškaraca, a kako generacije budu dolazile, ta će se sposobnost proširivati; prosječna će žena biti jednako dobro obrazovana kao i prosječan muškarac, a onda i bolje obrazovana, jer će uspavane sposobnosti njezina mozga biti potaknute na aktivnost koja će biti sve intenzivnija i moćnija zbog stoljeća mirovanja. Žena će ignorirati presedane i zapanjiti civilizaciju svojim napretkom', rekao je Nikola Tesla u intervjuu 1926. godine.

Genijalni znanstvenik rođen 10. srpnja 1856. godine u Smiljanu najpoznatiji je po svojim doprinosima u dizajniranju suvremenog sustava distribucije električne energije koristeći izmjeničnu struju.

Često je i govorio da su izumitelji poznati po svom nestrpljenju.

'To je problem s mnogim izumiteljima; nedostaje im strpljenja. Nedostaje im spremnost da nešto riješe polako, jasno i oštro u svom umu, tako da zapravo mogu 'osjetiti da radi'. Žele odmah isprobati svoju prvu ideju i rezultat je da potroše puno novca i puno dobrog materijala, samo da bi na kraju shvatili da rade u pogrešnom smjeru. Svi griješimo i greške je bolje napraviti prije nego što počnemo', rekao je.

Jedna od zanimljivijih njegovih izjava tiče se čistoće.

'Svatko bi svoje tijelo trebao smatrati neprocjenjivim darom, veličanstvenim umjetničkim djelom, neopisive ljepote i misterija izvan ljudskog pojma, i tako delikatnim da ga riječ, dah, pogled, misao može ozlijediti. Nečistoća, koja rađa bolest i smrt, nije samo samodestruktivna, već i vrlo nemoralna navika', rekao je znanstvenik koji je umro 7. siječnja 1943. godine u New Yorku, piše Tportal.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 06:28