StoryEditor

Što će biti s Vladom FBiH nakon uhićenja Novalića?

Piše D  /  29.05.2020., 08:05h

Za danas je u Sarajevu najavljena sjednica Vlade FBiH. Nameće se pitanje kakav će biti njegov status u predstojećem razdoblju, te tko će obavljati funkciju predsjednika Federalne vlade. 

Ovo pitanje definirano je Zakonom o Vladi FBiH. U članu 10 ovog Zakona stoji da u slučaju odsutnosti premijera ili u drugim slučajevima tu dužnost obavlja njegov zamjenik, piše avaz.ba.

Zakon o Vladi FBiH - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Screenshot

-  Zamjenik premijera pomaže premijeru u obavljanju njegovih poslova i vrši i druge poslove utvrđene Ustavom Federacije. Zamjenik premijera zamjenjuje premijera u slučaju njegove odsutnosti ili u drugim slučajevima kada premijer nije u mogućnosti obavljati dužnost, kao i u slučaju upražnjenja mjesta premijera, dok novi premijer ne preuzme dužnost. Premijer, u okviru svojih ovlasti, može pojedine ovlasti prenijeti na zamjenika premijera - stoji u Zakonu. 

Dakle, Novalićevu funkciju bi, prema odredbama ovog zakona, mogli obavljati njegovi zamjenici - Jelka Milićević, ministrica financija FBiH (HDZ BiH) koja je prva zamjenica, ili drugi zamjenik premijera - Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike (SBB).

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 16:36